ZF 24

Cardurile de sănătate care nu au ajuns la asiguraţi pot fi luate de la casa de sănătate sau de la medicul de familie

Cardurile de sănătate care nu au ajuns la asiguraţi...

Autor: Ioana David

28.01.2015, 12:42 5737
Cardurile de sănătate care nu au ajuns la asiguraţi pot fi ridicate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, iar în această a doua variantă sute de medici au solicitat preluarea cadurilor pentru pacienţi, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Asiguraţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie îşi vor lua în primire cardurile de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

În şedinţa de Guvern de azi va fi aprobat proiectul de Hotărâre de Guvern cu normele metodologice de aplicare a cardului naţional de sănătate după ce asta a fost în dezbatere publică.

Acest proiect prevede că utilizarea cardului naţional de sănătate în paralel cu actualul sistem de validare a serviciilor medicale, în perioada 1 februarie – 31 martie 2015. După 1 aprilie, cardul de sănătate va deveni obligatoriu.

Proiectul de act normativ  conţine şi propunerea CNAS ca adeverinţa de asigurat, valabilă trei luni de la emitere, să fie alternativa pentru cei care refuză cardul din motive religioase sau de conştiinţă.

“Cardul de sănătate este un instrument care nu conţine date medicale. Asiguratul primeşte un card pe care sunt inscripţionate doar datele de identificare în sistem. El poate fi folosit în această formă sau posesorul lui poate opta pentru inscripţionarea unui minim de date medicale. Cardul naţional de sănătate are rolul de a confirma calitatea de asigurat într-un mod mult mai rapid şi de a valida, în vederea decontării din fondul de sănătate, servicii medicale reale, de care a beneficiat asiguratul”, a spus Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

 

CNAS face următoarele precizări:

Proiectul de act normativ reglementează şi modul de eliberare a unui nou card, în cazul pierderii, distrugerii sau a modificării datelor personale. În această situaţie este stabilită o procedură simplificată, care presupune un singur drum la casa de asigurări pentru a depune o cerere-tip, copie de pe CI şi actele doveditoare pentru plata contravalorii cardului şi a cheltuielilor de distribuire prin servicii poştale. Plata se va efectua la sediul casei de asigurări, iar cheltuielile sunt identice cu cele efectuate de CNAS şi MS pentru primul card.

Mai exact, costul de producţie al cardului este de 2,2 euro plus TVA, iar costul de distribuire este de 2,74 lei plus TVA.

După depunerea documentelor, asiguratul va primi acasă, în termen de 30 de zile, noul card. Între timp, cardul va apărea inactiv în sistem, iar asiguratul va beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate.

Procesul de tipărire şi de distribuire a cardului de sănătate continuă pentru asiguraţii care vor împlini în viitor vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat. Până la primirea cardului de sănătate, aceste persoane vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe care înlocuieşte cardul, valabilă nu mai mult de 30 de zile de la emiterea acestuia.

După ce proiectul de HG va fi aprobat, va fi emis un Ordin de preşedinte CNAS care va conţine reglementările referitoare la modul de eliberare a cardului duplicat.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO