ZF 24

Cu cât taxează lunar băncile administrarea conturilor în valută. Comisioanele despre care premierul Tudose spune că l-au făcut să nu-şi mai ducă salariul la bancă. Cine depune 24 de euro într-un cont, după doi ani nu mai are niciun ban

Cu cât taxează lunar băncile administrarea conturilor...

Autor: Anelis Baciu

31.08.2017, 00:07 9627

♦ Premierul a avut în 2016 un cont de 100.000 de lei, cu card, deschis la Raiffeisen Bank.

Majoritatea băncilor mari percep un comision mediu de circa un euro / un dolar pen­tru administrarea lu­nară a conturilor curente în valută, taxe despre care premierul Tudose a declarat că băncile nu le merită şi care l-au determinat să nu îşi încaseze salariul pe card.

Există însă şi bănci, precum Garanti Bank, care percep un comision de sub 0,6 euro, respectiv sub 0,7 dolari pentru administrarea contului în valută, dar şi bănci, precum ING Bank, care taxeaxă peste medie administrare contului, respectiv cu 2 euro lunar indiferent de monedă. Pe lângă comision de administrare, mare parte din bănci percep şi un comision de retragere de la bancomate.

„Personal, eu am avut nişte experienţe cu băncile. Am avut un cont în bancă cu o sumă minoră, 500 de dolari, şi după doi ani m-a sunat banca să-mi spună nu doar că nu mai am am banii, ci că mai trebuie să mai dau eu 50 de dolari, că de fapt comisionul cu care au avut grijă de ei, i-au păzit, i-au dus la toaletă noaptea sau le-au dat să bea apă când le era sete, a mâncat fondul şi trebuie să mai aduc şi eu nişte bani de acasă“, a relatat prim-ministrul Tudose într-o emisiune la România TV.

Tudose a declarat că după această „experienţă neplăcută“ a refuzat să îşi încaseze salariul pe card şi implicit să-şi deschidă un cont curent, pentru ca banca să nu beneficieze de comisioane pe care nu le merită la fiecare retragere.

Contul curent este produsul esenţial de la care porneşte relaţia dintre client şi bancă, iar în trecut a fost văzut de către bănci ca o sursă sigură de venituri. În prezent, în încercarea de a-şi lărgi baza de clienţi, băncile nu mai percep comisioane pentru administrarea conturile curente în lei, în condiţiile în care clientul îşi încasează salariul la bancă. Strategia băncilor mizează pe faptul că accesarea altor produse sau servicii de către clientul respectiv va compensa gratuitatea contului de salariu.

Declaraţia premierului Mihai Tudose a fost catalogată de Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, drept una „neinspirată“. Mai mult, Vasilescu a subliniat ideea că statul are nevoie de bănci pentru derularea activităţii.

„Declaraţia premierului Tudose privind băncile este neinspirată, este declaraţia unui intelectual care nu are de-a face băncile. BNR nu are atribuţii de control în privinţa comisioanelor, ci Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Iar agenţia este în subordinea guvernului, care poate iniţia legi pentru a reglementa relaţiile dintre bănci şi clienţi“, a explicat Adrian Vasilescu.

Acuzaţiile actualei guvernări la adresa băncilor locale s-au înmulţit în ultima perioadă. Recent ministrul de finanţe Ionuţ Mişa a avertizat băncile că nu le va mai tolera sustragerea de la plata impozitului pe profit. El a afirmat că în ultimii cinci ani 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit, suma colectată la buget situându-se la 1,7 miliarde de lei.

Anul trecut un număr de 27 de bănci au raportat profituri, totalul câştigurilor ajungând la 4,7 miliarde de lei, în timp ce 10 instituţii de credit au fost pe pierdere, cu un rezultat negativ de 450,4 milioane de lei. Spre comparaţie, în 2015,  22 de bănci au înregistrat profit, în timp ce 14 au avut pierderi, potrivit datelor BNR. Din 2008 încoace sectorul bancar a experimentat patru ani cu pierderi şi tot atâţia cu profit. Pierderile din anii 2010, 2011, 2012 şi 2014 au totalizat 8 miliarde de lei, în timp ce profiturile din 2009, 2013, 2015 şi 2016 au cumulat 10 miliarde de lei.

 

Premierul cere ANPC să publice rezultatele controalelor din sistemul bancar

Premierul Mihai Tudose a cerut reprezentanţilor Ministerului Economiei să solicite Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să publice sinteza activităţilor de control făcute în sistemul bancar, susţinând că „va fi o lectură frumoasă şi interesantă pentru toată lumea“.

„O rugăminte mare către Ministerul Economiei. La mine a ajuns o sinteză a activităţilor de control făcută de ANPC în sistemul bancar. Dat fiind faptul că ANPC este în coordonarea dumneavoastră, vreau ca acest raport să fie pe site, public“, a cerut premierul Mihai Tudose în debutul şedinţei de guvern. Reprezentantul Ministerului Economiei a răspuns afirmativ.

„Nu este nimic secret, că de asta l-a făcut, ca să ştim ce este acolo. Nu l-am citit, dar dacă e aşa de gros şi frumos, cred că va fi o lectură frumoasă şi interesantă pentru toată lumea, că nu e de uz intern“, a continuat Tudose.

Primul-ministru Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situaţia lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populaţiei în legătură cu siguranţa depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO