ZF 24

Ce sanse are Romania la gaze mai ieftine din Rusia dupa vizita vicepresedintelui Gazprom la Bucuresti?

17.02.2010, 23:58 21

Singura veste buna care a rezultat din vizita vicepresedinteluiGazprom, Alexander Medvedev, la Bucuresti a fost faptul ca rusiisi-au manifestat intetersul ca odata cu finalizarea contractelor defurnizare in vigoare sa aiba o relatie directa cu Romgaz.

"Gazprom si-a manifestat interesul ca, odata cu finalizareacontractelor de furnizare in vigoare, sa aiba o relatie directa cuRomgaz", au declarat reprezentantii Ministerului Economiei.

Declaratia autoritatilor de la Bucuresti vine in contextul in carevecinii de la sud deja au batut palma cu rusii pentru a lua gazeledirect si au semnat si un acord de infiintare a unei companii mixtecare sa construiasca Sotuh Stream pe teritoriul lor in urma viziteipe care Gazprom a avut-o cu doar o zi inainte in Bulgaria.
La Bcuresti in schimb s-au discutat "subiecte de interes pentrucooperarea bilaterala in sectorul energetic."

Romania este alimentata cu gaz rusesc indirect, prin doiintermediari agreati de Gazprom, unul dintre acestia fiindcontrolat in proportie de 50% de catre gigantul rus iar celalaltfiind detinut de catre omul de afaceri rus Vitali Machitski, subcontrolul caruia se afla combinatul Alro Slatina. Cele mai maricompanii locale care cumpara gazul rusesc, adica Romgaz, GDF SuezEnergy Romania si E.ON Romania au contracte cu intermediarii careexpira in 2011-2012. Adevarata problema este faptul ca rusi aurandul lor contracte cu intermediarii pana in 2030 ceea ce ar puteaduce automat la o prelungire a contractelor de import pentrucompaniile din Romania dupa 2011-2012.
In majoritatea discursurilor politice a fost sustinut faptul caprezenta acestor intermediari inseamna pentru Romania sute demilioane de euro in plus la factura de gaze pe care o achitaRusiei, desi niciodata nu au fost aduse date concrete.

Pe de alta parte, companiile care au contracte cu acestiintermediari, cum ar fi de exemplu GDF SUEZ Energy Romania, fostulDistrigaz Sud, au precizat in interviurile acordate presei capreturile cu care cumpara gazele din import nu sunt mult diferitefata de pretul pe care il platesc alte state europene pentru gazulrusesc, un lucru important in negocierile cu rusii fiind sicantitatea de gaze pe care un consumator decide sa o importe.
In anii de evolutie economica buna, Romania importa cam o treimedin consum, lucru care s-a schimbat total in 2009 cand consumul degaze naturale a scazut cu 15% pana la 13,2 miliarde de metri cubi.Din aceasta cantitate, doar 13% a fost importata, ceea ce in baniinseamna circa 610 mil.$. Gazprom face peste 60 de miliarde de euroanual.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO