ZF 24

Cei care au apucat să-şi depună dosarul Prima Casă în euro vor primi credite în valută chiar dacă programul finanţează doar în lei. În joc sunt 600 de dosare

Cei care au apucat să-şi depună dosarul Prima Casă...

Autor: Ciprian Botea

31.10.2013, 20:38 2374

Situaţia a 600 de clienţi rămaşi cu dosarele pentru credite Prima casă blocate du­pă decizia-surpriză a guvernului de a trece pro­gramul exclusiv pe lei a fost soluţionată printr-o hotărâre adoptată miercuri la Palatul Victoria.

Asfel, clienţii care au depus anterior modificării programului dosare pentru credite în euro şi au primit o promisiune de garantare de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituţia care gestionează garanţiile acordate de stat prin acest program, vor putea primi credite în valută. „Înainte de intrarea în vigoare a hotărârii prin care s-a stabilit acordarea de garanţii numai în lei (în luna august – n. red.), în evidenţele Fondului erau înregistrate 600 de promisiuni de garantare emise în euro, care în momentul transformării în credit se vor acorda tot în euro“, au declarat la solicitarea ZF reprezentanţii Fondului de Garantare.

Aceşti clienţi au stat cu dosarele blocate timp de trei luni din cauza neclarităţii modului în care trebuie aplicate regulile programului. Practic, este vorba de credite de peste 20 mil. euro, având în vedere că valoarea medie a unui credit Prima casă este de 37.000 de euro. „Solicitările aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri să fie soluţionate potrivit dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii lor“, se arată în hotărârea de guvern adoptată miercuri.

Ministerul Finanţelor a modificat în august regulile din programul Prima casă, astfel încât să se acorde garanţii doar pentru credite în lei, care sunt mai scumpe cu circa 3 puncte procentuale. Aproximativ 95% din creditele ipotecare acordate anterior cu garanţia statului au fost în euro, ceea ce în­seamnă că majoritatea clienţilor care au rămas cu dosarele suspendate după epuizarea vechiului plafon de garanţii solicitaseră un împrumut în valută. Stocul total al împrumuturilor acordate prin Prima casă de la începutul programului este de 3,95 miliarde de euro, bancherii reuşind să vândă în cei patru ani de derulare a programului 102.000 de credite.

Vânzările de credite garantate de stat au încetinit însă vizibil din luna septembrie după ce băncile au trecut la noua etapă a programului guvernamental, prin care pot fi acordate credite exclusiv în lei. Creditele în lei sunt mai scumpe decât cele în euro, iar sumele care pot fi accesate de clienţi sunt mai mici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO