ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei

16.12.2009, 19:32 31

1. Bank of Cyprus a cumparat 9,7% din Banca Transilvaniapentru 58 mil. euro. Bank of Cyprus a cumparat 9,7% dinactiunile Bancii Transilvania (TLV), pentru 58 de milioane de euro,devenind astfel al doilea actionar al creditorului, dupa BERD,conform unei raportari transmise joi Bursei de Valori Bucuresti decatre institutia financiara cipriota. Anuntul publicat dupainchiderea sedintei de tranzactionare limpezeste misterul care aplanat in ultimele saptamani in jurul Bancii Transilvania, unde seastepta raportarea intrarii in actionariat a unei insitutiifinanciare importante din Uniunea Europeana.

2. Basescu a negociat cu partidele formarea nouluiguvern. "Marul otravit" oferit de Basescu PSD - ului: Marian Sirbu,in guvernul de dreapta al lui Boc. Va invit sa reflectatila posibilitatea unui guvern de uniune nationala, i-a cerut TraianBasescu presedintelui PSD Mircea Geoana in timpul consultarilorpentru formarea guvernului care au loc la Cotroceni, dupa ce le-afacut pesedistilor o propunere care i-a lasat muti pentru catevasecunde: fostul ministru al Muncii Marian Sirbu, sa faca parte dinguvernul de dreapta format in jurul PD-L. Este un om competent, aspus Basescu, fiind completat imediat de Geoana: sunt mai multi inpartid.

3. Franks, FMI: Romania va primi cea de-a treia transacel mai probabil in februarie 2010. Romania va primi ceade-a treia transa de la Fondul Monetar International (FMI) cel maiprobabil in luna februarie a anului viitor, a declarat, miercuri,seful misiunii de evaluare a acordului, Jeffrey Franks, care nuexclude posibilitatea ca si transa a patra sa fie primita simultan."Va fi un calendar foarte strans, dar lucram la programul exact.Anticipam ca misiunea de evaluare va veni in luna ianuarie, iarcand aceasta va fi finalizata vom merge la board cat de repedeputem", a spus Franks, dupa o intalnire cu guvernatorul BNR, MugurIsarescu

4. Petrom si-a reviziuit investitiile in segmentul derafinare si iese de pe piata produselor chimice. PetromBucuresti (SNP), cea mai mare companie din Romania, cu afaceri de2,22 mld. euro in primele noua luni ale anului, a anuntat ca vareduce capacitatea de productie a rafinariei Petrobrazi, va inchideproductia rafinariei Arpechim si va iesi de pe segmentul chimic,unde detine producatorul de ingrasaminte chimice Doljchim, potrivitunui raport transmis Bursei de Valori Bucuresti.

5. Bloomberg: Miliardarul Lev Leviev face eforturipentru a salva de la faliment grupul Africa-Israel, dezvoltatorulcelui mai mare mall din Bucuresti. Miliardarul israelianLev Leviev, considerat in 2007 cel mai bogat om din tara, faceeforturi pentru a salva de la faliment grupul Africa-IsraelInvestments, dezvoltatorul mall-ului AFI Palace din Bucuresti, dupace compania a fost afectata grav de caderea pietei imobiliare dinSUA, fiind nevoita sa restructureze datorii de 2 mld. dolari. "Ceamai mare greseala a noastra a fost expunerea pe piata din StateleUnite", a explicat atunci "mogulul diamantelor" devenit investitorimobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO