ZF 24

Cele mai importante evenimente ale zilei. Vizionati Slideshow-ul

09.02.2009, 20:00 15

Vizionati Slideshow-ul cu cele mai importante evenimente de astazi

1. In ianuarie s-au inmatriculat de zece ori mai putine masini second-hand decat in decembrie 2008. In conditiile in care in ultima luna a anului trecut, cand a fost modificata taxa de poluare s-au inmatriculat peste 54.000 de autoturisme second-hand, in luna ianuarie, ca rezultat al triplarii taxei de poluare pentru masinile la mana a doua, volumul acestora a scazut cu aproape 90% fata de luna precedenta.

Numarul inmatricularilor de masini second-hand de import a coborat cu 52,2% in aceeasi perioada, la 5.941 unitati, conform datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din Ministerul Administratiei si Internelor.

2. Piata imobiliara in cadere libera: Apartamente de 125.000 euro, vandute pentru 73.000 de euro. Unii dezvoltatori imobiliari au devenit extrem de flexibili cand e vorba sa negocieze cu potentiali clienti care au acces la lichiditati, astfel ca la Targul National Imobiliar care s-a derulat la sfarsitul saptamanii trecut in Bucuresti au fost semnate tranzactii la preturi chiar si cu 40% mai mici fata de valorile solocitate initial.

"Au fost cazuri in care pentru un apartament cu un pret initial de 125.000 de euro, dezvoltatorul a cerut 79.000 de euro si a fost vandut pentru 73.000 de euro cu plata integrala”, a declarat Adrian Bercea, directorul firmei BDOBC, organizatorul Targului National Imobiliar.

3. Renault ar putea primi un credit de 3 miliarde euro din partea guvernului francez. Guvernul francez a elaborat un plan de salvare a sectorului auto, convenind cu cei mai importanti doi producatori auto francezi, Renault si PSA, sa ofere pentru cinci ani un credit de 6 miliarde de euro.

Conform cotidianului economic cele 6 miliarde de euro vor fi impartite egal intre Renault si Peugeot.

4. Subventii de 50% la salarii timp doi ani pentru companiile care angajeaza someri. Companiile care angajeaza someri, unici intretinatori de familie, persoane cu varste de peste 50 de ani sau persoane cu handicat pot primi, timp de un an sau doi, subventii totale de 56 mil. euro din partea Comisiei Europene si a Guvernului.

"Vom subventiona timp de 12 luni jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul somerilor ce nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, precum si persoanelor care sunt unici intretinatori de familie sau care au depasit varsta de 50 de ani. Vor fi subventionate tot pentru aceeasi perioada si jumatate din salariile noilor angajati care provin din comunitati rome sau nu au studii medii si calificari care sa le dea sanse pe piata muncii", a declarat Marian Sarbu, ministrul Muncii.

5. Liderul pietei in consultanta imobiliara anunta afaceri in scadere cu 17%. Compania de consultanta imobiliara Colliers International, liderul pietei de profil in ultimii ani, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 65 de milioane de lei (17,6 milioane euro), in scadere cu 17% fata de nivelul din 2007, cand firma a inregistrat venituri de 21,2 milioane de euro, a anuntat compania.

“Criza financiara globala a afectat in primul rand pietele de vanzari - rezidential, terenuri si investitii - care in 2008 au avut scaderi substantiale, in timp ce pietele de inchirieri, unde companiile gandesc strategic si pe termen lung au avut in continuare o tendinta ascendenta", a declarat Bogdan Georgescu, Managing Partner al Colliers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO