Companiile de stat învaţă să facă profit

Cele mai mari 20 de „monopoluri“ au câştigat 350 milioane de euro. Romgaz rămâne „perla“

10 iun 2014 Autor: Roxana Petrescu

În ţara fără şosele, Compania de Autostrăzi este a treia cea mai profitabilă firmă de stat şi se află în top 3 marje de profit cu 23%, după Romgaz (25,6%) şi Hidroelectrica (23,3%). Oltchim este campioana pierderilor, cu aproape 215 mil. euro.

Cele mai mari 20 de companii de stat, monopoluri în producţia de energie, transportul de gaze sau transportul feroviar, au ra­portat anul trecut un profit net cumulat de circa 350 mil. euro, potrivit date­lor cen­tralizate de ZF pe baza in­formaţiilor pu­blicate de Ministerul Finanţelor, Regis­trul Comerţului şi a celor transmise de companii.

Rezultatul este net superior faţă de pier­de­rea de 85 de milioane de euro din 2012. Prin­ci­palele explicaţii pentru această creş­tere sunt profiturile semnificativ mai mari bifate de companii ca HidroelectricaTrans­electrica sau Nuclearelectrica şi redu­ce­rea pierderilor în cazul unor operatori precum CFR Călători. Piatra de moară legată de gâtul statului rămâne Oltchim, care anul trecut a ajuns la pierderi de 214 milioane de euro, duble faţă de cele din 2012 şi mai mari decât afacerile din 2013.

WikiZF: Profilul companiei Hidroelectrica

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

Compania care a schimbat practic bila­n­ţul câştigurilor de anul trecut pentru com­pa­niile de stat este Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, intrat în februarie anul acesta pentru a doua oară în insolvenţă.

Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă în iunie 2012, a stat un an de zile în această stare, pentru ca apoi anul acesta să intre pentru a doua oară în insol­venţă. Anul trecut compania a ajuns la un pro­fit net de peste 162 mil. euro, faţă de pier­de­rile de 114 milioane de euro ra­por­tate cu un an în urmă, această răstur­nare de situaţie având la bază mai mulţi factori. 

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

 

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2014

 
Cuvinte cheie:
crestere
, castigare
, perla
, romgaz
, transport
, energie
, trecut
, companii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide