ZF 24

China-România în 20 de ani: de la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide

Autor: Iulian Anghel

25.11.2013, 22:23 5724

China vine în România după 20 de ani de creştere economică neîn­treruptă care au scos-o din statutul de ţară subdezvoltată şi au adus-o la un PIB per capita apropiat de cel al Ro­mâ­ni­ei. Asemenea oricărei mari pu­teri occiden­tale, scopul ei este azi să vândă în Româ­nia echi­pa­men­te şi teh­nologie. Acesta este nu­mai şi nu­mai re­zul­tatul politicilor in­ten­sive de industriali­zare, pe când în Româ­nia pro­cesul a fost invers în aces­te două decenii.

În 1990, China avea un PIB per capita de 341 $, iar astăzi are 6.222 $, deci de 18 ori mai mult, în timp ce PIB per capita al Ro­mâ­niei a crescut în aceeaşi pe­rioadă de la 1.650 $ la 8.470 $ per capita, deci de numai cinci ori.

În anii ‘70 şi ‘80 ai se­co­lului trecut, China era cu­noscută în România pentru tenişi, pixuri, cre­io­nul cu gumă şi „stiloul de 100 de lei“. Acum chinezii au venit în România să vândă tehnologie nucleară, trenuri de mare viteză şi să construiască autostăzi – vor fi semnate contracte de miliarde de euro, a dat asigurări ieri premierul Chinei Li Keqiang.

România se aşteaptă şi ea să facă afaceri „bune“. Va vinde Chinei vaci, porci şi cereale. Adică ceea ce vindea şi acum 100 de ani în Occident şi ceea ce dădea în barter în Europa de Est înainte de ‘90. Deocamdată România exportă în China produse agroalimentare de doar 1,2 mil. euro pe an.

Învăţând bine lecţia ţărilor dezvoltate, chinezii au reuşit să vină după 20 de ani în România să vândă tehnologie şi să cumpere materie primă.

România şi China au semnat ieri acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Conducerea Nuclear­electrica a semnat cu preşedintele com­paniei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intenţie pentru colaborare, directorul Complexului Energetic Oltenia a încheiat cu preşedintele com­pa­niei China Huadian Corporation un acord de intenţie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu preşedintele compa­niei China Natio­nal Electric Engi­neering o înţelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 şi 4 de la centrala termoelectrică Deva, iar directorul companiei de proiect pentru construcţia hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti (judeţul Cluj) a semnat o scrisoare de confort în acest sens cu vicepreşedintele executiv al Sinohydro Corporation. Departamentul pentru Energie şi Administraţia Naţională pentru Energie din Chi­na au încheiat un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul proiectelor nucleare. A fost semnat şi memo­randumul de înţelegere pentru spri­jinirea companiei de telecomunicaţii Huawei Technologies în vederea înfiinţării unui centru regional la Bucureşti.
 

Premierul Chinei, Li Keqiang şi premierul României Victor Ponta au avut ieri o conferinţă comună la Palatul Victoria
 

China-România în 20 de ani: de la tenişi şi creioane la reactoare şi trenuri rapide

Pentru China, România este un cap de pod, cum estul Europei este un cap de pod. Nu a ascuns acest lucru premierul chinez, care ieri a spus clar că relaţiile de cooperare dintre China şi Europa Centrală şi de Est constituie o parte importantă a relaţiilor dintre China şi Uniunea Europeană, iar relaţiile de cooperare cu România constituie o bază solidă de reper în cadrul acestei cooperări. Aceasta este declaraţia  esenţială de ieri a premierului Chinei Li Keqiang.

16 ţări din Europa Răsăriteană sunt reprezentate la Bucureşti în aceste zile la Bucureşti, la summitul Europa de Est - China.

Aceste ţări au împreună 122 de milioane de locuitori, adică 10% din populaţia Chinei, un PIB cumulat de 1.400 de miliarde de euro, de cinci ori mai puţin decât PIB-ul Chinei, un necesar de finanţare de mii de miliarde, în vreme China are rezerve valutare de peste 2.000 de miliarde de dolari, suficient cât să îngroape acest colţ de lume în bani. Cum să nu fii tentat să faci afaceri cu China?

Deficitul de democraţie al ţării a fost acoperit de multiplele sale opor­tunităţi de afaceri. China este un colos de care nimeni nu poate face abstracţie în această lume.

„China consideră că relaţiile de cooperare chinezo-române constituie o bază solidă de reper în cadrul cooperării China-Europa Centrală şi de Est, precum şi în cadrul formatului de cooperare China-UE. Noi am hotărât împreună cu partea română să alegem România pentru găzduirea reuniunii şefilor de guvern China-Europa Centrală şi de Est şi aceasta dovedeşte în sine că relaţiile şi cooperarea China-UE pot promova şi cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est. Considerăm că relaţiile de cooperare dintre China şi Europa Centrală şi de Est constituie o parte importantă a relaţiilor China-UE, iar partea chineză consideră, de asemenea, că relaţiile chinezo-române, cooperarea dintre China şi Europa Centrală şi de Est, sunt în favoarea procesului de integrare europeană. Sperăm şi dorim să vedem o Europă unită, prosperă şi dezvoltată şi o monedă euro puternică“, a spus ieri premierul chinez, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

„România îşi doreşte o relaţie specială cu China în cadrul regiunii şi al Uniunii Europene. Mai multă cooperare şi relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi China în­seamnă avantaj pentru ambele părţi şi avantaje pentru România. Impli­carea Chinei în proiecte concrete de dezvoltare economică în regiune este un lucru extrem de pozitiv“, a spus la rândul său premierul Victor Ponta.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.11.2013

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO