Opinie Cristian Hostiuc - directorul editorial al ZF

Cinci ani de la începerea crizei: Clasa politică şi financiară şi-a asigurat supravieţuirea prin împrumuturi ale statului de peste 40 mld. euro; Ceilalţi supravieţuiesc prin insolvenţă, iar clasa de mijloc este practic îngropată

15 sep 2013 Autor: Cristian Hostiuc

Acum cinci ani a început oficial criza. Luni, 15 septembrie 2008, în SUA, a căzut Lehman Brothers, una dintre cele mai puternice bănci de investiţii din lume, fiind lăsată să se prăbuşească. De aici, pe rând, ca într-un joc de domino, mari grupuri financiare s-au predat rivalilor, pieţele financiare au rezistat numai cu ajutorul statelor lor naţionale, care au pompat, peste noapte, mii de miliarde de dolari sau euro, pentru a le ţine în viaţă. Ţări întregi – Irlanda, Portugalia, Grecia, Spania şi Italia – au fost ţinute în euro numai prin perfuzii financiare.

Giganţii financiari, stat în stat, de la AIG, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Citigroup din SUA, RBS, Lloyds în Marea Britanie, ING (Olanda) şi până la Erste şi Raiffeisen (Austria), au fost salvaţi, practic, cu banii contribuabililor.

La noi, toată clasa politică şi financiară, începând de la preşedintele Băsescu, toate guvernele, partidele parlamentare, continuând cu Banca Naţională şi tot sistemul bancar, s-a salvat pe ea şi apoi pe România, apelând, peste noapte, la ajutorul creditorilor internaţionali FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană şi apoi la împrumuturile de pe pieţele externe. Apoi a urmat creşterea TVA, de la 19% la 24%, care a întors o economie cu un deceniu în urmă şi tăierea salariilor bugetarilor. În final, asta înseamnă o factură de peste 40 ml. euro.

Acesta a fost preţul salvării macroeconomice şi a liderilor politici şi financiari în toţi aceşti cinci ani.

Dacă din punct de vedere macroeconomic am rezistat loviturilor crizei, din punct de vedere microeconomic, cei cinci ani sunt practic un dezastru. O întreagă clasă de mijloc, începând de la antreprenori, până la cei cu poziţii de middle manageri în companii, a fost trimisă la pământ. Intrarea în insolvenţă, restanţele la credite, tăierea salariilor şi apoi concedierea oamenilor, au fost singurele măsuri de apărare într-o economie unde uşile finanţării au fost trântite pese noapte, ostilă din punct de vedere administrativ, ca mediu de a-ţi desfăşura activitatea, strivită de monopolurile private, formate în pieţe unde jucătorii sunt doar din punct de vedere teoretic în concurenţă. Ca şi cum acest lucru nu ar fi fost de ajuns, toată clasa politică, haină şi lacomă, lipsită de viziune şi soluţii care să relanseze afacerile, se înfruptă şi trăieşte din această economie privată, fără să pună nimic bun în loc, decât scandal, înjurături şi o lehamite generală. 

115.000 de firme au intrat în insolvenţă, dintre care, statistic, numai 2%-3% vor reveni în piaţă, credite de 30 de mld. lei au devenit neperformante, vânzările au căzut la jumătate, dacă nu, chiar mai mult, pentru zeci de mii de companii, 600.000 de locuri de muncă s-au pierdut în aceşti ani, pieţe întregi s-au prăbuşit,  valoarea activelor a scăzut cu 30%-50%, iar gradul de îndatorare a unei întregi Românii, începând de la stat până la o persoană fizică, a crescut peste noapte, din creşterea cursului leu/euro sau a dobânzilor.

Dar cel mai important lucru care a secat după cinci ani de criză este energia fie a antreprenorului, a managerului sau a angajaţilor. Ironic, clasa politică pare să aibă energie în continuare, la modul în care se luptă zi de zi, public şi în subteran.

Clasa de business, sub multinaţionale şi companii mari până la o persoană fizică autorizată, nu mai are un orizont, nu mai vede ce este dincolo de ziua de mâine sau de maxim un an, fiind ocupată cu supravieţuirea zilnică, cu plata salariilor, a taxelor, cu recuperarea banilor de la clienţi sau cu înroşirea telefoanelor în căutare de comenzi.

Pentru multinaţionale şi marile companii, criza a fost câştigătoare. Beneficiind de linii de finanţare fără probleme fie de la grupul-mamă, fie de la bănci; de uşi deschise la guvern, la miniştri, la liderii politici, la FMI sau la Bruxelles; de poziţiile de monopol unde există concurenţă, dar lipseşte cu desăvârşire pentru că nici un jucător nu are interesul să ridice sabia, ceea ceea ce le-a permis majorări de preţuri, marile companii şi-au consolidat poziţia de rentier, într-o economie fragilă, pentru cel puţin un deceniu de acum înainte. Pentru restul antereprenorilor lupta pentru supravieţuire este viaţa de zi cu zi.

Nimeni nu a ştiut că vine criza peste noi, cum va arăta ea şi ce va lăsa în urmă. În toamna lui 2008, preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu spuneau: Ce treabă are România cu criza? Criza este acolo în America, la ei acasă, noi suntem o oază într-o furtună. Cu această „prognoză”, guvernul Tăriceanu şi ministrul Finanţelor Varujan Vosganian au aruncat în piaţă aproape 12 mld. lei (4 mld. euro), cât avea bugetul bani în plus. Din februarie 2009, bugetul a fost numai pe minus, iar toate guvernele au supravieţuit  numai din împrumuturi.

Lipsa unei strategii de relansare economică, de soluţii pentru a opri căderea unor pieţe, de investiţii, de proiecte pentru a aduce bani în România (afacerea eolienelor a adus, într-adevar, bani în ţară, dar fără business local şi o ocupare de forţă de muncă); pe lângă toate acestea, au intervenit şi dezechilibre în sistemul energetic. În aceste condiţii, clasa de business a fost lăsată să se descurce pe cont propriu, să se omoare singură, ceea ce a făcut ca, după cinci ani, fiecare să stea continuu sub ameninţarea insolvenţei şi a falimentului.

Cu această povară la grumaz, sufocată de lipsa aerului financiar şi mânată de la spate de o administraţie haină şi lacomă, clasa de business a spus stop viitorului, stop investiţiilor, stop angajărilor. Să treacă criza, şi mai vedem. Problema este că nu ştim când trece criza. În toamna lui 2008, credeam că va ţine numai câteva săptămâni şi, poate cel mult, trei-şase luni. În 2009, am împins termenul de ieşire din criză la un an. În 2010, când s-a majorat TVA şi s-au tăiat salariile, speranţele s-au diminuat. În 2011, economia părea că dă ceva semne de viaţă. În 2012, criza politică a împins din nou economia sub apă. Acum, nici noi nu ştim dacă ieşim la suprafaţă sau continuăm să plutim în derivă.

Oricum, în numai cinci ani, s-a ras o întreagă clasă de mijloc. Şi nu numai criza a fost de vină.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

 
Cuvinte cheie:
opinie
, Cristian Hostiuc
, Lehman Brothers
, bancă de investitii
, criză
Vizualizari:
Printeaza
Momentan sunt 19 comentarii Comenteaza si tu
Comentarii (19):
MIHAI - 16 septembrie 2013, 13:44

Un sistem in care interesul pentru castig al investitorilor de capital striveste perspectiva celor care vor sa-si castige existenta prin munca ,impinge societatea catre conflicte cronice ,saracie generala si nefericire.Urmarind doar evolutia datelor demografice ai posibilitatea sa intelegi -fara analize laborioase sau interpretari-pe ce drum se afla Romania.

Sociolog Ioan Dutescu Tolstobrach - 16 septembrie 2013, 12:44

DESECRETIZARE -2 IN LOC SA ORDONE DESECRETIZAREA NOII VIZIUNI SOCIO-ECONOMICE SI POLITICE A DEMOCRATIEI CREATIVITATII NEGENTROPICE CENTRATA IN JURUL PARADIGMEI CREATIVITATII NEGENTROPICE PLUSVALORICE PENTRU A DETERMINA GENERAREA DE SOLUTIILE INVESTITIONALE CREATIV NEGENTROPICE PLUSVALORICE CREATOARE DE DE MILIOANE DE NOI LOCURI DE MUNCA SI VENITURI SUPLIMENTARE PENTRU A STIMULA CEREREA SI CREAREA DE BUNURI SI SERVICII ECONOMICE ,LA NIVELUL ECONOMIILOR NATIONALE SI GLOBALE , “TIPARNITELE DE BANI “ SI POLITICIENII CORUPTI DIN SPATELEL LOR ,AU ORDONAT SI CONTINUA SA PLATEASCA CU BANI GREI ,PROFESIONISTI CORUPTI DIN RANDUL SERVICIILE SECRETE ROMANESTI ,EVREIESTI ,NORD-AMERICANE , CIA ,MOSSAD PENTRU A-L ASASINA CU METODELE PERFECT ACOPERITOARE ALE SCENARIILOR CRIMINALE FASCISTE DE TIP “FALS FLAG OPERATIONS “ PE AUTORUL ACESTEI NOI VIZIUNI ECONOMICO-FILOZOFICE IOAN DUTESCU-TOLSTOBRACH CARE A DEZVOLTAT PE FOND VIZIUNEA ECONOMICA A UNUI ALT ROMAN Nicholas Georgescu-Roegen…

Mihai - 16 septembrie 2013, 12:41

In 2008, era un asemenea boom ca romanii cu varsta mai mica de 30 de ani din multinationala unde lucram la vremea respectiva visau la majorari de salarii de peste 20% pe an, pe o perioada de cel putin cativa ani. Foarte putini mai erau interesati de autoperfectionare, sa citeasca ceva. Majoritatea petrecea, in fiecare weekend plecau la mare, seara erau obligatoriu in bar sau la terase. Toata lumea visa ca vor fi inca 10 ani de bunastare din OFICIU, o bunastare pe care Romania o MERITA, in opinia lor. Toata lumea cerea majorari de salariu din 3 in 3 luni. Ce s-a intamplat? Au urmat cel putin 4 valuri de micsorari de salariu si vreo doua de concedieri. Au trecut 5 ani si tinerii aia nu au revenit la nivelul pe care il aveau in 2008. Toata lumea inca spera acum sa se reia ciclul de cresteri din OFICIU, cresteri pe care Romania "le MERITA", dar situatia aceasta de criza va mai dura cel putin inca 2 ani. Vor fi 7 ani in care acei tineri au luat numai suturi de la piata muncii. 7 ani…

anonim - 16 septembrie 2013, 11:46

cu o clasa politica super corupta si cu un sistem monopol si mafiot de tip stat-corporatii, romanul trebuia sau trebuie sa se pazeasca. si dupa ce s a indatorat cu buletinul in 2007-2008 ce a inteles din criza? ca trebuie sa se indatoreze 30 de ani prin programul prima casa. autocuratarea clasei politice si a statului roman nu se va produce de la sine, asta in timp ce singurul scop al corporatiilor este profitul. pana nu ne vom destepta noi ca popor si ca societate civila, asa zisi investitori strategici vor gasi in clasa plotica romaneasca catalizatorul perfect de colonizare al Romaniei.

economist - 16 septembrie 2013, 11:10

In principiu nu ma intereseaza politica deloc. Dar politica DECIDE soarta activitatii economice. Deci si veniturile populatiei. Atunci trebuie sa constientizez ca daca ii las in pace pe politicieni, vor face ce vor ei.Este TIMPUL ca politicienii sa se gandeasca la oameni nu la votanti. Daca nu stiu, sa lase pe altii. Presa este in linia 1 in aceasta "lupta". Cred ca ar fi necesare mai multe articole de aceste gen.

valea din tara - 16 septembrie 2013, 10:49

asta arata esecul intregii clasei politice

Adrian - 16 septembrie 2013, 10:23

Pacat ca Romania este condusa de persoane care nu au nici o legatura cu managementul, administrarea afacerilor sau economia in general. Tot este condus de interese politice obscure.

OARE O SA NE SCUTURAM VREODATA DE ACEST LUCRU ?

Alin - 16 septembrie 2013, 10:22

Criza a fost inventata de cei care conduc multinationalele

Alin - 16 septembrie 2013, 10:21

Criza a fost inventata ca sa castige unii

Alin - 16 septembrie 2013, 10:18

Criza a fost facuta creeata intentionat

Alin - 16 septembrie 2013, 10:15

Daca a castigat cineva din criza si a facut profit inseamna mai mult ca sigur ca aceasta a fost in mare masura produsa artificial marii magnatii cand au dat de criza sa imprumutat de la popor in loc sa plateasca ei si au castigat inzecit

Ala - 16 septembrie 2013, 09:36

Cu totii stiam ca va dura 5-10 ani, doar ca ne minteam singuri. De la clasa politica nici nu ar trebuii sa asteptam ceva bun pentru ca nu sunt in stare in politica fiind aproape numai mediocrii. Singura cerinta ca lucrurile sa functioneze este justitia independenta si rapida.

dan - 16 septembrie 2013, 09:31

Ponta spunea in camapanie ca ne va scadea TVA-ul acum se face ca a uitat si toata lumea plateste la stat 16% impozit pe venit + 24% cand vrea sa manance deci automat la cumpararea unui produs platesti 40% impozit la stat din salariu (adica 16% "avans" si 24% la cumparare)!

cris - 16 septembrie 2013, 09:17

Nu pot sa cred ca inca dati vina pe Tariceanu..... Hellooooo, au trecut 5 ani de atunci si tara e indatorata indeosebi de Boc!!!

BTG - 16 septembrie 2013, 08:42

Intrebarea este al cui a fost interesul sa ne imprumutam la FMI mai ales ca FMI nu emite lei, BNR-ul nu putea sa faca QE-uri si sa nu ne indatoreze la altii? Americanii ne spun ca suntem saraci si sa ne imprumutam la FMI, sa le cumparam F16-urile second hand, sa ne fure aurul si uraniul de la rosia montana si sa ne fure si gazul si petrolul din marea neagra abia descoperite prin Chevron...si noi suntem saraci ca asa zic ei!

Sociolog Ioan Dutescu Tolstobrach - 16 septembrie 2013, 08:34

DACA VRETI SA SALVATI DE LA FALIMENT ECONOMIC SI COLAPS CIVILIZATIONAL ROMANIA ,EUROPA ,CIVILIZATIA GLOBALA ACTUALA A SPECIEI UMANE CERETI SERVICIILOR SECRETE ROMANESTI ,EUROPENE ,RUSESTI ,NORD-AMERICANE (CIA ,MOSSAD ,SRI,FSB ,ETC ) DESECRETIZAREA NOII VIZIUNII A DEMOCRATIEI CREATIVITATII NEGENTROPICE PLUSVALORICE FUNDAMENTATA PE BIOECONOMIA -Georgescu-Roegen (Legea entropie si procesul economic ) CENTRATA, VECTORIZATA DE PARADIGMA CREATIVITATII NEGENTROPICE PLUSVALORICE -Dutescu-Tolstobrach (Legea creativitatii negentropice plusvalorice si procesul economic ) INTERZISA INCA DIN ANII `90 SI VETI “VEDEA “ SI AVEA , "FARA DE SFARSIT " SOLUTII INVESTITIONALE CREATIV NEGENTROPICE PLUSVALORICE GENERATOARE NU DE SUTE DE MII DE NOI LOCURI DE MUNCA CI DE ZECI DE MILIOANE ,TOATE FUNDAMENTATE PE RESURSE NEGENTROPICE PRACTIC INFINITE EXISTENTE INMEDIUL , UNIVERSUL INCONJURATOR FIE NECUNOSCUTE(precum carbunele ,petrolul ,etc.,.acum 500 de ani ) ,FIE ARHICUNOSCUTE DAR NE-FOLOSITE…

Colonelu - 15 septembrie 2013, 23:46

Impecabil. O analiză impecabila a situației actuale. Cine ce și cum, se mai poate face - rămâne de văzut.

daniel - 15 septembrie 2013, 23:18

ar trebui judecati pt inalta tradare ,subminare economica si politica(conform articolului nr 155 din codul penal),delapidare de fonduri,genocid toate in forma agravanta deoarece peste 65% din populatia tarii a avut de suferit de pe urma lor.

Antonius S. - 15 septembrie 2013, 20:12

Tendinta e sa dam vina in exterior, ceea ce corespunde infantilitatii colective. Daca ne-am asuma raspunderea pentru stilul de viata "neacoperit" am vedea imediat cauzele crizei precum si solutia de iesire din criza ...

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide