ZF 24

Clasamentul pierderilor şi profiturilor din sistemul bancar local

Clasamentul pierderilor şi profiturilor din sistemul...

Autor: Ciprian Botea

09.04.2015, 00:07 6935

BCR şi Volksbank au adunat două treimi din pierderile de 6,2 miliarde de lei raportate de băncile locale anul trecut, iar următoarele şase bănci din clasamentul rezultatelor negative au cumulat pierderi de peste un miliard de lei.

La polul opus, Raiffeisen şi Banca Transilvania au avut profituri cumulate de 950 miloane de lei, adică jumătate din câştigurile din sistemul bancar. Doar olandezii de la ING Bank au mai reuşit să obţină un profit de peste o sută de milioane de lei, respectiv 290 mil. lei.

BCR şi Volksbank au avut cele mai agresive strategii de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, iar provizioanele constituite au erodat complet profiturile operaţionale. Cele două bănci au constituit jumătate din provizioanele noi de 12 mld. lei înregistrate de sistemul bancar anul trecut

Pierderi semnificative au mai raportat şi băncile cu acţionariat grecesc. Filialele locale ale Alpha Bank şi Eurobank (care deţine Bancpost)  au avut pierderi de 260 mil. lei şi respectiv 200 mil. lei, din cauza veniturilor slabe din dobânzi şi a creşterii costurilor cu provizioanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO