ZF 24

Comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,8% în prima jumătate a anului

Comerţul cu amănuntul a crescut cu 7,8% în prima...

Autor: Dan Straut

03.08.2017, 09:09 96

„Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în perioada ianuarie-iunie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, a înregistrat o creştere cu 7,8% datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%), vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,5%)”, se arată într-un comunicat al INS.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul a urcat cu 7,3%.

În iunie, creşterea a fost de 7,3%, faţă de aceeaşi lună din 2016, dar comerţul a scăzut cu cu 1,5%  faţă de mai.

Primele şase luni au adus un avans semnificativ pe zona de carburanţi pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%), a vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,5%).

În funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, perioada ianuarie-iunie a fost marcată de o creştere cu 7,3%, datorită creşterii  vânzărilor de produse nealimentare (+11,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,2%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,1%). 

Creşterea din luna iunie a fost susţinută în special de comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,1%), de vânzările de produse nealimentare (+9,4%) şi de vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,2%). 

Raportat la mai, comerţul a avut o tendinţă de scădere în iunie, ca urmare a diminuării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,8%) şi vânzărilor de produse nealimentare (-1,5%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO