ZF 24

Comisia Europeana solicita ANC reducerea tarifelor de interconectare pentru Zapp, Cosmote si RCS&RDS

05.03.2009, 16:55 22

Comisia Europeana a solicitat Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) din Romania sa alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila Zapp, Cosmote si RCS&RDS cu cele autorizate pentru Orange si Vodafone.

Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a hotarat scaderea tarifelor de interconectare practicate de Orange si Vodafone de la 1 ianuarie 2009 si a impus praguri si pentru ceilalti trei jucatori de pe piata (Cosmote, Zapp si RCS&RDS).

Tarifele Vodafone si Orange au scazut de la 7,21 eurocenti in 2007 la 6,04 eurocenti anul trecut, respectiv la 5,03 eurocenti in prezent. Pragul de 5,03 eurocenti va fi pastrat pana in 2010.

Cosmote, al treilea operator de pe piata, va trebui sa reduca tariful de interconectare cu 2,2 eurocenti, de la valoarea medie de 8,20 eurocenti practicata anul trecut la 6,4 eurocenti in februarie 2009. Si Telemobil (Zapp) va trebuie sa se conformeze pragului de 6,4 eurocenti din februarie, in timp ce RDS&RDS va scadea de la 7,43 la 7,21 eurocenti.

Reprezentantii celor doi mari operatori de telefonie mobila – Orange si Vodafone – au contestat deciziile ANC, precizand ca ceilalti operatori activeaza pe piata locala de aproximativ zece ani, au beneficiat de aceleasi conditii ca si ceilalti jucatori pentru a-si extinde cota de piata si a castiga noi clienti, iar in aceste conditii ar fi incorect ca ANC sa favorizeze Zapp si Cosmote, permitandu-le sa practice tarife de interconectare mai mari decat Orange si Vodafone.

Tariful de interconectare sau tariful de terminare reprezinta suma platită de un operator pentru ca abonatii acestuia sa apeleze utilizatori din alte retele de telefonie.

"Punctul de vedere exprimat de Comisia Europeana solicita ferm ANC sa alinieze tarifele de interconectare ale operatorilor Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp, la nivelul de 5,03 eurocenti/minut, incepand cu data de 1 aprilie 2009. Aceasta reconfirma pozitia noastra anterioara, si anume faptul ca decizia ANC, de a stabili tarife diferentiate pentru operatorii, este considerata discriminatorie si intra in contradictie cu recomandarile Comisiei", au precizat reprezentantii Vodafone.

Liviu Nistoran, presedintele ANC, a precizat ca scrisoarea CE certifica faptul ca "ANC si Comisia Europeana au multe puncte de vedere comune", iar autoritatea va analiza punctul de vedere al Comisiei si implicatiile acesteia asupra pietei locale de telefonie mobila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO