ZF 24

Companiile de leasing: Clientii vor avea viata grea din deprecierea leului

12.01.2009, 11:58 18

O parte din clientii companiilor de leasing care au obtinut finantari in euro vor avea probleme la plata ratelor, in special persoanele fizice, pe fondul deprecierii leului in raport cu euro, care determina majorarea sumelor de plata cu circa 10-15% sau mai mult, in functie de evolutia cursului.
"In momentul de fata este prea devreme sa simtim un efect al deprecierii leului din ultimele zile in raport cu euro, insa ne asteptam ca aceasta crestere a cursului fata de lunile noiembrie-decembrie, care este una semnificativa, sa ingreuneze viata clientilor si sa faca mai dificila plata ratelor", a declarat Dan Constantinescu, director in cadrul UniCredit Leasing Corporation, responsabil de partea de vanzari.
Practic, cine a facut in vara lui 2007 un contract de leasing cu o rata de 500 de euro (circa 1.600 de lei la acea vreme), trebuie sa plateasca acum lunar 2.100 de lei, adica cu 30% mai mult. Comparativ cu inceputul lunii decembrie a anului trecut, cursul de referinta s-a majorat vineri cu circa 10%, iar fata de inceputul lunii noiembrie a inregistrat o crestere de aproape 15%. Acest avans conduce la cresterea cu 10-15% a sumelor in lei pe care clientii companiilor de leasing le au de platit lunar, procentaj care va creste daca moneda nationala continua sa se deprecieze in raport cu cea europeana. Contractele de finantare in euro detin o pondere majoritara in portofoliile firmelor de leasing, de peste 90%, in cele mai multe cazuri procentajul ajungand chiar la 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO