ZF 24

Corina Creţu, comisar european pentru Politică Regională. Ea devine unul dintre cei mai importanţi administratori de fonduri din Europa, cu un buget de peste 350 mld. euro, de 8 ori mai mare decât bugetul anual al României. Vedeţi aici CV-ul Corinei Creţu

Corina Creţu, comisar european pentru Politică...

Autor: Catalina Mihai

10.09.2014, 13:16 2531

Anunţul a fost făcut pe site-ul Comisiei Europene (INFOGRAFIC: cum arată noua structură a Comisiei Europene)

Politica regional este al doilea portofoliu din cadrul Comisiei ca volum de finan]are –  este vorba despre 313 miliarde de euro care merg direct spre regiunile Europei [i multe alte miliarde care sunt gestionate de aceast` direc]ie. ntreg bugetul gestionat de Corina Cre]u ca fi \ntre 2014-2020 de 351,8 miliarde de euro (cu men]iunea c` mandatul ei va fi de cinci ani).

Prin mandatul pe care l-a primit, Corina Cre]u va trebui s` asigure stimularea IMM-urilor, cercetarea [i alocarea de investi]ii de mediu, sus]inerea eficien]ei energetice [i combaterea schimb`rilor climatice, sprijinirea cercet`rii [I a educa]iei, stimularea competen]elor sau \mbun`t`]irea c`ilor de transport \ntre regiuni – prin urmare va gestiona domenii diverse [I de o importan]` major`.

 

Cine este Corina Creţu, noul comisar european al Dezvoltării Regionale

Corina Creţu, 47 de ani, este membră a Partidului Social Democrat şi europarlamentar din 2007 până în prezent. Ea este şi vicepreşedinte al Parlamentului European.

Absolventă a Facultăţii de Planificare şi Cibernetică Economică, din cadrul Academiei de Studii Economice, Corina Creţu a lucrat ca economist pentru mai multe fabrici din Blaj şi Bucureşti până în 1990. După aceea a devenit jurnalist şi a lucrat pentru ziarele Azi, Curierul Naţional şi Cronica Română. Între anii 1992-1996 şi 2000-2004 a fost  purtător de cuvânt şi consilier prezidenţial al preşedintelui României, Ion Iliescu.  A fost membru în Comisia pentru Politică Externă a Senatului României şi membru titular în Adunarea Parlamentară a OSCE.

Între 21 aprilie 2005 - 10 decembrie 2006, în urma Congresului Extraordinar al Partidului Social Democrat, Corina Creţu a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al partidului. Din 27 iunie 2005 până la 1 ianuarie 2007, dată la care a devenit europarlamentar, a fost membru în delegaţia de observatori ai României la Parlamentul European.

Ca europarlamentar, Corina Creţu a fost membră în următoarele comisii şi delegaţii: Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Delegaţia parlamentară pentru relaţiile cu Statele Unite şi Delegaţia parlamentară pentru relaţiile cu Republica Moldova. Totodată, între 2009 şi 2014 a deţinut funcţia de Vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO