ZF 24

Crestere puternica a cotatiilor bursiere in Europa

19.09.2007, 17:25 13

Cotatia actiunilor celor mai importante companii europene a crescut cu peste 2% pana la jumatatea sedintei de tranzactionare de astazi, in urma deciziei Rezervei Federale americane (Fed) de a reduce dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, la 4,75%, informeaza Mediafax.

La ora 10:20 GMT, indicele pan-european FTSEurofirst 300 era cotat in crestere cu 2,1%, la 1.540,81 puncte, alimentat de cresterea pretului actiunilor bancare, precum si al titlurilor companiilor din sectorul resurselor.

Actiunile Societe Generale au urcat cu 6,3%, UBS cu 4,4%, in timp ce titlurile BNP Paribas s-au apreciat cu 4,1%.

In randul companiilor miniere, actiunile Xstrata au avansat cu 5,9%, Anglo-American cu 5,4%, iar BHP Billiton cu 5,2%.

Printre alte actiuni cotate in crestere in urma masurii Fed sunt cele din sectorul alimentar, al utilitatilor, dar si din domeniul farmaceutic.

"Fed a luat o decizie indrazneata, care va contribui la refacerea increderii pe pietele financiare din intreaga lume. Volatilitatea de pe pietele de capital se va reduce, in avantajul stabilitatii", a declarat analistul sef al Brewin Dolphin, Mike Lenhoff.

Tendinta ascendenta a fost una generala pe bursele europene, astfel incat indicele FTSE 100, care include actiunile celor mai mari companii britanice cotate la bursa londoneza, a crescut cu 2,1%, indicele DAX al bursei din Frankfurt a urcat cu 1,9%, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu 2,3%.

Mai multe stiri pe site-ul www.mediafax.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO