ZF 24

Cum a evoluat numărul producătorilor de mobilă în perioada crizei

Cum a evoluat numărul producătorilor de mobilă în...

Autor: Ioana David

11.10.2014, 16:06 557

Producţia de mobilă nu a traversat fără  urmări perioada de criză, scăderea consumului de pe piaţa internă determinând printre altele reducerea numărului de firme, de la 5.000 în 2008 la aproape 4.300 anul trecut.

„Concurenţa a fost acerbă. Au re­zis­tat şi au crescut companiile constru­ite să du­reze, companii cu principii corecte de business. Piaţa s-a împărţit din acest motiv altfel decât era înainte“, a spus Alexandru Rizea, directorul general al Lemet. 

Practic au rezistat firmele care au învăţat să se adapteze situaţiei şi care au reuşit să orienteze o parte importantă a producţiei spre export. 

„Firmele cu activitate bazată pe co­menzi externe în cea mai mare parte au re­zistat mai bine decât cele profilate nu­mai pe activitate pentru intern“, a spus Aurica Sereny, preşedintele Aso­cia­ţiei Producătorilor de Mobilă din Româ­nia (APMR).

Ea a precizat că activitatea in­dus­triei mobilei a fost orientată către export în perioada 2008-2013, consumul pe pia­ţa internă scăzând cu jumătate.

Schimbarea de strategie s-a văzut şi în evoluţia afacerilor producătorilor. Astfel de la 1,92 miliarde de euro în 2008 cifra de afaceri cumulată a com­paniilor din producţia de mobilă (pentru birouri şi magazine, saltele şi somiere şi alte categorii de mobilă) a urcat la două  miliarde de euro anul trecut.

„Sunt cel puţin doi factori care pot fi corelaţi cu această diferenţă. Pe de o parte, întrucât piaţa din România s-a pră­buşit din cauza crizei, multe dintre com­panii s-au orientat către export, un­de s-a înregistrat o creştere masivă. Pe de altă parte, în retailul din România s-au vândut produse cu preţuri mai mici, fie din cauza campaniilor de reduceri, unori agresive, fie pentru că produsul consi­de­rat «mediu» a ajuns să fie unul mai ieftin decât înainte de criză“, a mai spus Alexandru Rizea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO