ZF 24

Cum justifică OLX.ro numărul mare de anunţuri mai vechi de 30 de zile din categoria auto: am dublat perioada de afişare; ne confruntăm şi cu erori tehnice

Autor: Adrian Seceleanu

04.02.2016, 15:04 3561

Categoria auto a OLX.ro afişează anunţuri mai vechi de 30 de zile - limita după care în mod obişnuit mesajele sunt automat “ascunse”, în condiţiile în care managementul platformei a decis să dubleze la 60 de zile perioada de afişare a mesajelor comerciale dar şi a unor “erori tehnice” în urma cărora pe site apar şi anunţuri dezactivate sau care au fost publicate în perioada octombrie-iunie 2015, au declarat reprezentanţii OLX.ro ca răspuns la o serie de întrebări transmise de ZF.

“Subcategoria Autoturisme a fost dintotdeauna una foarte populară pe OLX.ro (trafic, mesaje, anunţuri). În contextul introducerii plăţii am decis să prelungim pentru următoarea perioadă valabilitatea anunţurilor de la 30 la 60 de zile, exclusiv în subcategoria aceasta. O scădere a numărului de anunţuri era previzibilă. Hotărârea reflectă interesul nostru de a asigura o tranziţie sănătoasă pentru utilizatori: vânzătorii beneficiază în preţul listării de o durată de valabilitate mai generoasă, care să le maximizeze şansele de a vinde, iar cumpărătorii au în continuare o selecţie bună din care să îşi aleagă maşină dorită. Am monetizat acest serviciu cunoscând valoarea pe care o oferim clienţilor, care plătesc pentru că sunt convinşi de utilitatea prezenţei pe OLX.ro”, au declarat pentru ZF reprezentanţii OLX.ro.

Informaţia a fost transmisă de reprezentanţii OLX.ro după ce ZF a solicitat detalii despre politica de menţinere pe site a anunţurilor mai vechi de 30 de zile, în condiţiile în care, spre exemplu, în cazul anunţurilor de vânzare pentru autoturismele Volkswagen, din cele 358 de pagini de anunţuri, de la pagina 256 până la pagina 358 anunţurile sunt mai vechi de 30 de zile. Luând în calcul un număr mediu de 40 de anunţuri (nepromovate) pe fiecare pagină cu mesaje rezultă că pe site există, doar la subcategoria autoturisme Volkswagen aproximativ 4.000 de anunţuri publicate înainte de 31 decembrie 2015.

Numărul de anunţuri din categoria auto de pe platforma OLX.ro a devenit un subiect de interes în contextul în care la finele anului trecut platforma deţinută de grupul Naspers din Africa de sud a decis să introducă plata obligatorie pentru publicarea de mesaje în această categorie. De la zero preţul minim pentru publicarea unui anunţ în categoria auto a OLX.ro a devenit 4,8 euro la plata cu cardul online şi de 6 euro la plata prin SMS. Urmare a introducerii plăţii numărul de mesaje din categoria auto de pe platforma OLX.ro a început să scadă, iar în urmă cu câteva zile acesta a scăzut sub cel afişat de rivalii de pe platforma Lajumate.ro, care publică anunţurile gratuit. La data de 1 februarie OLX.ro afişa 68.917 anunţuri la categoria autoturisme, faţă de peste 70.000 la începutul lunii ianuarie, în timp ce site-ul rival Lajumate.ro afişa 70.653 de anunţuri, faţă de aproximativ 40.000 în urmă cu aproape o lună de zile.

În articolul care consemna faptul că OLX.ro a pierdut supremaţia pe acest segment din punct de vedere al numărului de mesaje, ZF a menţionat că platforma OLX.ro afişează şi mesaje mai vechi de 30 de zile, dintre care unele erau dezactivate iar unele datau chiar şi din iunie 2015.

 

Mesaje precum “Vând bmw 520 e34 maşina merge fuoarte bine nu bate nu troncăne” din iunie 2015 apar din cauza unor erori tehnice

Anunţuri precum cel cu numărul 61084312, publicat de utilizatorul “Nicu” din localitatea Măgura din judeţul Teleorman în data 17 iunie 2015 la ora 16:37 pentru un autoturism BMW 520i, care “merge fuoarte bine nu bate nu troncăne”; sau cel numărul 60136918 pentru un autoturism VW Golf 3 din 1994 care are menţiunea că nu este activ, sunt disponibile încă pe platforma OLX.ro din cauza unor erori tehnice, a precizat pentru ZF Paul Grămadă - Product Manager OLX.ro.

“Suntem în curs de a clarifica statusul anunţurilor publicate în perioada iunie-octombrie şi care apar pe site deşi aparent nu mai sunt de actualitate. Calitatea conţinutului este un element important pentru noi, aşa că mergem pe două căi: prin departamentul tehnic, precum şi prin discuţii directe cu clienţii noştri, care ne ajută să identificăm statusul clar al acestor anunţuri. Estimarea este de câteva zeci de anunţuri care chiar nu mai sunt de actualitate şi încă nu avem confirmarea distribuţiei lor în cele 11 categorii OLX.ro. Este o platformă tehnică, astfel de cazuri apar şi mereu le tratam cu tot interesul. “

În legătură cu acest subiect, reprezentanţii OLX.ro au mai adăugat următoarele: “Într-adevăr este o eroare tehnică şi ne bucurăm că o vom rezolva ca urmare a acestei sesizări. Am verificat deja validitatea ofertelor menţionate şi avem confirmarea de la vânzători că anunţurile nu mai sunt de actualitate, drept urmare le-am dezactivat. Suntem în curs de rezolvare a problemei ce a determinat această situaţie. Estimarea noastră este că discutăm de câteva zeci de anunţuri, ceea ce raportat la cele aproximativ 4.000.000 anunţuri active reprezintă un procent nesemnificativ. Ce vreau să subliniez este că avem toată deschiderea de a afla orice informaţie care ne ajută să rezolvăm cât mai repede problemele tehnice, de altfel fireşti pentru un serviciu online.”

Categoria auto pare a fi singura unde platforma OLX.ro experimentează “erori tehnice”: în restul categoriilor cele mai vechi anunţuri datează din 28-29 ianuarie 2016

În ceea ce priveşte erorile tehnice menţionate de reprezentanţii OLX.ro, la o verificare prin sondaj a mai multor categorii de anunţuri de pe platformă rezultă că problemele legate de afişarea unor anunţuri vechi par să se manifeste doar la categoria auto.

Astfel, la categoria de anunţuri “locuri de muncă” cel mai vechi anunţ (nepromovat) disponibil pe platforma OLX.ro, pe pagina 500 de mesaje, datează din 29 ianuarie 2016, a fost publicat din Buzău şi vizează angajarea unei secretare. Numărul de anunţuri de oferte de locuri de muncă este de 53.970.

La categoria de anunţuri “modă şi frumuseţe”, subcategoria “haine de damă”, “geci-paltoane” cel mai vechi anunţ (nepromovat) din cele 500 de pagini de mesaje datează din 28 ianuarie 2016. Prin mesajul respectiv o persoană din Buzău încearcă să vândă o geacă nouă mărimea 36/S. Subcategoria “geci-paltoane” include 47.554 de anunţuri.

La categoria de anunţuri “Electronice şi electrocasnice”, subcategoria “telefoane Samsung”, cel mai vechi anunţ din cele 47.269 mesaje comerciale datează din 29 ianuarie 2016 şi se referă la un smartphone Galaxy S2.

Cel mai vizitat site din România şi în ianuarie

Cu 9,4 milioane de vizitatori unici pe lună în decembrie 2015 şi peste 11 milioane în ianuarie 2016, OLX.ro a fost mai vizitat site din România pentru două luni consecutive dintre cele ale căror trafic este monitorizat prin platforma SATI a Biroului Român de Audit Transmedia.

“Cu aproximativ 4 milioane de anunţuri active şi cei mai mulţi vizitatori, OLX.ro este platforma preferată de români pentru vânzarea şi cumpărarea de bunuri sau servicii. În luna ianuarie din acest an, categoria Auto, Moto şi Ambarcaţiuni a fost cea mai vizitată secţiune din site. În prezent, pe OLX.ro se tranzacţionează aproximativ 940 de maşini în fiecare zi. Mai mult, un anunţ încărcat în subcategoria Autoturisme are în medie aproximativ 400 de vizualizări şi la fiecare 1,4 secunde un cumpărător trimite un mesaj unui vânzător pentru anunţurile cu maşini. Eficienţa platformei s-a remarcat şi pe parcursul anului trecut când s-au vândut cel puţin 270.777 de maşini conform datelor din site (număr de anunţuri în care utilizatorii au precizat că au vândut autoturismul pe OLX.ro). De asemenea, pentru subcategoria Autoturisme, valoarea medie a unei tranzacţii încheiate a fost 2.872 euro, anul trecut suma totală tranzacţionată depăşind 777 milioane euro. Ca număr de anunţuri noi, în ianuarie 2016 au fost încărcate peste 1,3 milioane, cu 10% mai mult faţă de decembrie 2015. Astfel, în top trei categorii s-au numărat Electronice şi Electrocasnice, Auto, Moto şi Ambarcaţiuni şi Imobiliare”, conform datelor comunicate de OLX.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO