ZF 24

Cum pierde bugetul 900 mil. euro: veniturile din CAS nu cresc la fel ca acelea din salarii

Cum pierde bugetul 900 mil. euro: veniturile din CAS nu...

Autor: Iulian Anghel

08.05.2013, 18:33 766

Veniturile bugetului consolidat din impozitul pe salarii şi venit au crescut în T1 (comparativ cu T1/2012) cu 11,5%, dar veniturile din contribuţiile de asi­gurări (CAS) au avansat cu doar 3,6%, potrivit execuţiei bugetului con­solidat ianuarie-martie.

Bugetul consolidat a „pierdut“, astfel, în T1 2013, 950 mil. lei (216 mil. euro, adică aproape 900 mil. euro pe tot anul, cât o treime din deficitul anual al bugetului de  pensii) pentru că veniturile din contribuţiile de asigurări nu au urmat creşterea procentuală a veniturilor din impozitul pe salarii şi venit, aşa cum, teoretic, era de aşteptat să se întâmple (pentru că, în general, se aplică pe unul şi acelaşi salariu). Datele Ministerului Finanţelor la T1 pot indica faptul că, în România, salariile cresc, dar cresc puternic veniturile salariale mari – pentru că CAS este plafonat la cinci salarii medii brute, dar nu şi impozitul pe venitul salarial – 16% pe tot venitul.

„La o primă vedere, diferenţa dintre creşterea procentuală a veniturilor la buget din impozitul pe salarii şi venit şi cea din veniturile din CAS ar putea pro­veni de la bonusurile acordate de companiile mari care plătesc salarii bu­ne, toate pe cartea de muncă - aceste bonusuri sunt plătite în primele luni ale anului pentru prestaţiile de anul trecut. Pentru acestea se plăteşte impozitul pe venit, dar, probabil, nu şi CAS care este plafonat. O altă explicaţie ar fi că PFA-urile plătesc impozit pe venit anticipat în patru tranşe (bugetul ar fi primit nişte bani anticipat - n.n.)“, opinează Gabriel Sincu, head of tax & outsourcing al biroului de la Bucureşti al companiei de audit şi consultanţă Mazars.

În România însă doar 5,2% din salariaţi au salarii brute de peste 5.000 de lei, potrivit datelor INS şi, probabil, mult mai puţin peste 11.115 lei (nivel peste care nu se mai plăteşte CAS). Mai mult, dacă PFA-urile au plătit impozitul pe venit anticipat, ceea ce a dus veniturile din impozitul pe salarii şi venit peste cele din CAS în prima parte a anului curent, de ce execuţia bugetară a lui 2012 (care ia în calcul toate veniturile) reflectă acelaşi ecart – 9,9% creştere la impozitul pe salarii şi venit şi doar 2% la CAS?

Veniturile bugetului din impozitul pe salarii şi venit a crescut în T1 2013 cu 11,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, de la 5,2 mld. lei la 5,8 mld. lei. Dar contribuţiile de asigurări nu au avansat decât cu 3,6%, de la 12,7 mld. lei la 13,2 mld. lei. Dacă veniturile din CAS ar fi crescut în acelaşi procent cu veniturile din impozitul pe salarii şi venit (deci cu 11,5% la T1), cum ar părea firesc, bugetul consolidat ar fi câştigat un plus de 216 mil. euro în T1 (aproape 900 mil. euro pe întreg 2013).



La nivelul lui 2012, veniturile din impozitul pe venit au crescut cu 9,9%, de la 19 mld. lei la 21 mld. lei, în vreme ce veniturile din CAS au avansat cu doar 2%, de la 50,6 mld. lei la 51,6 mld. lei. În anii trecuţi diferenţele dintre cele două componente ale bugetului de venituri nu erau atât de mari an la an.

Sincu mai crede că diferenţele între procentele de creştere pot veni şi din CAS-ul plătit de persoanele fizice (PFA) - este posibil ca veniturile lor să fi crescut şi să plătească mai mult la im­­pozitul pe venit, dar să nu fi raportat date modificate asupra sumei pe care se calculează contribuţia la CAS (limitată şi ea în acest caz la cinci salarii medii brute).

Magda Volonciu, managing partener la SCPA Magda Volonciu şi Asociaţii, fost secretar de stat în Ministerul Muncii, observă diferenţele de tratament dintre cele două surse de venit la buget – o taxă şi o formă de asigurare (care este CAS) şi sugerează că această formă de tratament diferit permite un oarecare joc când este vorba de plata CAS.

Dar, arată ea, în România CAS este oricum foarte mare, cu atât mai mult, cu cât „reciproca“ nu este valabilă - contribuabilul este obligat să plătească, dar statul nu-şi asumă mari obligaţii în contrapartidă.

Premierul Victor Ponta a susţinut marţi că reducerea CAS promisă în programul de guvernare este, în continuare, un obiectiv al Guvernului său, dar a adăugat nu poate face aceasta imediat pentru că ar fi obligat să ia alte măsuri pentru care ar fi criticat.

„Eu vreau să vă spun următorul lucru: dacă vreţi, eu îl scad mâine (CAS – n.n.), după care tot dumneavostră o să mă criticaţi că închid şcolile şi spitalele. E simplu: bugetul nu funcţionează nici după regulile politicienilor, nici după regulile presei. Funcţionează după regula «Ai bani în buget, plăteşti»“, a declarat premierul, citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO