ZF 24

Cum rezolva competitia birocratia: GarantiBank afirma ca finanteaza firmele care au de incasat TVA de la stat

12.08.2009, 11:31 29

GarantiBank, una dintre cele mai mici banci de pe piata, lanseaza o facilitate de credit destinata IMM-urilor (companii cu cifra de afaceri anuala de pana la 50 milioane EUR) care urmeaza sa obtina rambursari de TVA de la Ministerul de Finante. Aceste companii pot obtine un credit de maxim 90% din valoarea TVA-ului de rambursat de catre stat, in baza Raportului de Control emis de Ministerul de Finante. Nerambursarea de catra stat a TVA la timp este considerata una dintre cele mai mari surse de blocaj financiar. Presedintele Asociatiei Bancherilor, Radu Gratian Ghetea, a cerut anterior oficialilor din Finante sa creeze un mecanism prin care bancile sa poate finanta companiile care au de incasat TVA de la stat, dar nu pina la urma presiunea bancilor mici pentru a creste a gasit calea de rezolvare a acestei probleme birocratice.

Creditul GarantiBank poate fi acordat pe o perioada de maxim 3 luni si este destinat sustinerii activitatii curente a companiilor. Clientii vor plati lunar dobanda aferenta creditului si principalul integral la scadenta. Pentru creditele in valoare de pana la 50.000 EUR nu sunt solicitate garantii suplimentare, iar pentru sumele cuprinse intre 50.000 si 250.000 EUR sunt acceptate drept garantii si cesiunea altor creante, depozite bancare, gajuri, ipoteci, garantii FNGCIMM sau EximBank.

“Prin intermediul acestui produs ne propunem sa sprijinim companiile care se confrunta cu blocaje financiare temporare, care pot aparea pana la data rambursarii TVA de primit de la stat. In acest mod IMM-urile vor beneficia de lichiditatile necesare desfasurarii unei activitati optime.”, a declarat Okan Yurtsever, Director Retail Banking & Bancassurance, GarantiBank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO