ZF 24

Cum va arăta nava viitorului în transporturile pe Dunăre

Cum va arăta nava viitorului în transporturile pe Dunăre

Autor: Luciana Georgescu

07.05.2014, 11:24 4317

Un proiect unic pentru navigatorii de pe Dunăre a fost dezvoltat de inginerii gălăţeni de la Ship Design Group (SDG) în colaborare cu finlandezii de la grupul Wartsila. Este vorba de nava viitorului - mai economică, mai puternică, mai versatilă, dar şi mai prietenoasă cu mediul, scrie publicaţia Viaţa Liberă Galaţi.

De altfel, conceptul care stă la baza acestei nave a fost conturat în cadrul unui proiect de cercetare - „Innovative Danube Vessel”, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Strategiei Dunării, menit să identifice soluţiile tehnice pentru dezvoltarea transporturilor navale.

„Noi ne-am concentrat atenţia asupra conceptului noului împingător pentru Dunăre. Asta pentru că, pe Dunăre, cel mai eficient sistem de transport este cel al convoaielor formate din barje şi un împingător. Numai că împingătoarele care sunt folosite în prezent, chiar dacă unele sunt modernizate sau cu motoare cu parametri funcţionali superiori, din punct de vedere conceptual au cam 40 de ani vechime. De atunci, de când s-au gândit primele împingătoare, tot ce s-a realizat s-a proiectat având în vedere acel concept. În prezent este nevoie de un nou concept, asta pentru că, pe de o parte normele de poluare devin, pe zi ce trece, mai dure, iar pe de altă parte, în perioadele secetoase condiţiile de navigaţie pe Dunăre devin foarte restrictive din cauza scăderii apelor”, ne-a explicat Vasile Giuglea, directorul general al Ship Design Group.

Citiţi mai multe despre noul model de împingătoare pe www.viata-libera.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO