ZF 24

Cum va evolua preţul pâinii, laptelui şi al cărnii în 2014

Cum va evolua preţul pâinii, laptelui şi al cărnii...
03.01.2014, 19:36 1328

Preţurile pentru pâine, lapte şi carne, trei dintre cele mai importante alimente din coşul de consum, se vor scumpi sau ieftini cu maxim 10%, apreciază reprezentanţii industriilor de profil.

Pâinea s-a ieftinit în 2013 cu 10% ca urmare a scăderii TVA şi în 2014 ar putea creşte cu până la 10% în funcţie de recolta de grâu din vară, laptele va creşte cu până în 5% la rafturi din cauza presiunii retailerilor, iar carnea de porc va merge în ton cu inflaţia cu o creştere de până la 5%.

Evoluţia preţurilor de pe aceste trei pieţe are influenţează mersul unor industrii ce au o valoare cumulată de 2,5 miliarde de euro (2 miliarde de euro industria de panificaţie şi morărit, 800 de milioane de euro industria de procesare a laptelui şi 700 de milioane de euro industria de procesare a cărnii).

“Preţul pâinii depinde de două elemente: forţa de muncă şi materia primă. În acest an costul forţei de muncă nu are cum să crească, ceea ce înseamnă că totul va depinde de materia primă. Nu au cum să fie evoluţii semnificative la nivel de preţuri pentru produsul final dar o influenţă o va vea preţul grâului. Preţul depinde însă şi de exporturile făcute de traderi. Până acum au ieşit la export peste 2 milioane de tone de grâu”, a explicat Aurel Popescu, preşedintele patronatului Rompan, care reprezintă procesatorii din industria de morărit şi panificaţie.

Produsele de morărit şi panificaţie aveau la sfârşitul lunii octombrie a anului 2013 un preţ mediu cu 9,97% mai mic decât în aceeaşi lună a anului 2012, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Din această categorie cea mai importantă reducere a fost înregistrată la pâine, al cărui preţ a coborât cu 11,2%.

Evoluţia preţului pâinii şi al celorlalte produse de panificaţie este determinată în principal de cotaţia grâului, principala materie primă şi element de cost ce acoperă mai mult de două treimi din total. Până la jumătatea acestui an morarii şi brutarii se vor baza pe materia primă recoltată vara trecută, procesatorii fiind aprovizionaţi în prezent cu materie primă ce va fi suficientă până în luna martie.

Preţul grâului din recolta anului 2013 a fost mai mic cu o treime decât cel din recolta anului 2012 pe fondul unei producţii totale de 7,4 milioane de tone, aproape de recordurile istorice. În ultimele şase luni în intervalul iulie-decembrie cotaţia grâului de panificaţie a crescut însă cu aproximativ 20%. Primele estimări ale producţie de grâu ce urmează a fi recoltată vara viitoare arată o reducere de 10% a recoltei la 6,6 milioane de tone. În calculul preţurilor pentru recolta viitoare de grâu vor cântări însă şi rezultatele din Rusia, Bulgaria şi Ucraina, competitorii regionali.

Preţul grâului este legat direct de industria de panificaţie însă cotaţiile de pe piaţa porumbului influenţează jocul din zootehnie iar cotaţiile florii-soarelui şi a rapiţei sunt principalele elemente luate în considerare în calculul preţurilor la raft de procesatorii de uleiuri şi grăsimi vegetale.

 

Văcarii aşteaptă “bonusuri” de la procesatori

 

Pe piaţa laptelui, crescătorii de vaci se aşteaptă la cotaţii în creştere uşoară la poarta fermelor dar la preţuri constante la raft în condiţiile în care presiunea retailerilor internaţionali va nivela majorările din piaţa materiei prime. Acest an este şi primul în care aşa-numitul lapte neconform, laptele muls cu mâna de micii fermieri, nu va mai putea fi achiziţionat de procesatori. Astfel, companiile procesatoare ar urma să se bazeze doar pe materia primă colectată din fermele semi-industriale şi cele industriale dar şi pe importuri.

“Preţul la raft va rămâne aproape cu singuranţă constant pentru că asta este jocul din retail dar la poarta fermei totul depinde de producţia de lapte dar şi de cerere. Dacă producţia va scădea în acest an cu siguranţă vor fi bonusuri din partea procesatorilor”, spune Costel Caraş, un fermier cu 120 de capete de bovine, care vinde lapte şi printr-o reţea de dozatoare în mai multe staţii de metrou din Bucureşti.

În primele nouă luni ale anului trecut preţul mediu laptelui la poarta fermelor din România a fost de 1,18 lei/litru, în creştere cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, potrivit informaţiilor CLAL, o companie europeană de consultanţă şi brokeraj pe piaţa laptelui, un reper al industriei de profil.

 

Preţuri aproape constante şi în industria cărnii

 

Nici industria cărnii nu va suferi pe fondul unei volatilităţi crescute a preţurilor având în vedere atât concurenţa pentru rafturile retailerilor dar şi parcursul relativ constant al preţului cărnii – materie primă - pe principalele pieţe europene de unde se aprovizionează procesatorii locali.

“Preţul cărnii materie primă a avut în acest an mici fluctuaţii de până la 5% care au acoperit inflaţia dar cotaţiile se păstrează aproape de un nivel istoric maximal. Este puţin probabil să asistăm la schimbări majore în acest an indiferent de producţia agricolă locală pentru că totul depinde de bursele de carne din Europa”, a explicat Florin Rizea, directorul general al procesatorului de carne Meda Prod 98.

În luna octombrie a anului trecut preţul cărnii, al preparatelor din carne şi al conservelor din carne a crescut cu 2% faţă de luna octombrie a anului 2012.

În primele opt luni ale anului preţul carcasei de porc a crescut cu 5,8% la 1,78 euro/kilogram în Spania, în Franţa cotaţia avansat cu 3,8% la 1,6 euro/kilogram iar în Danemarca preţul a ajuns la 1,5 euro/kilogram, un avans de 2,5%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO