ZF 24

Daianu: Statul se va bate cu firmele private pentru a lua finantare de pe piata interna

01.02.2009, 22:37 40

Deficitul bugetar public exercita un efect de evictiune pe piata interna in masura in care bancile au lichiditati limitate si, in plus, opereaza o constrangere valutara ce isi are originea in inghetarea pietelor de credit internationale, scrie profesorul Daniel Daianu, intr-un comentariu pentru ZIARUL FINANCIAR.

“Sa zicem ca bancile straine ar fi de acord sa rostogoleasca datorii pe termen scurt si sa acorde noi imprumuturi pana la, in total, 30 miliarde euro, care ar fi si o limita de expunere fata de economia romaneasca in ansamblu. Aici nu este vorba despre o intelegere la nivel international privind economia romaneasca, ci de ceea ce rezulta din limite de expunere ce sunt folosite de bancile straine. Daca bugetul public s-ar finanta pe piata interna, prin emisiuni de obligatiuni, in valoare de, sa zicem, echivalentul a 5 miliarde euro, el ar diminua din expunerea agregata acceptata pentru Romania care ramane pentru sectorul privat –deci sectorul privat ar avea de suferit printr-un volum mai mic de credite (costul imprumuturilor crescand)”, noteaza Daianu. Cititi comentariul integral in ZIARUL FINANCIAR de maine.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO