ZF 24

Daianu: Vanzarea de moneda in scop speculativ ar trebui interzisa pe pietele emergente ale UE

Daianu: Vanzarea de moneda in scop speculativ ar trebui interzisa pe pietele emergente ale UE
06.11.2008, 18:44 38

Daniel Daianu, europarlamentar din partea PNL, a declarat astazi ca ar trebui interzisa pe pietele emergente vanzarea de moneda in scop speculativ (short-selling).

"In economiile emergente ale UE suntem extrem de ingrijorati de impactul acestei crize financiare. Regiunea noastra ar putea deveni o victima colaterală a acestei crize din cauza volatilitatii imense de pe pietele financiare, atacurilor speculative asupra monedelor noastre nationale, retragerilor de capital si recesiunii tot mai adanci", a declarat Daianu.

"In lumina acestor realitati, consider ca, printre alte masuri, ar trebui interzisa pe pietele noastre vanzarea de moneda in scop speculativ (short-selling), chiar si pe timp limitat, cand lucrurile scapa de sub control - ceea ce americanii si britanicii au facut recent, prin interzicerea vanzarii de actiuni ale marilor banci in scop speculativ, este graitor in acest sens", a completat acesta.

La inceputul lunii, premierul Romaniei Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca va decide impreuna cu premierii Ungariei si Poloniei o pozitie comuna impotriva bancilor care deruleaza operatiuni speculative impotriva monedelor nationale (in cazul Romaniei a leului), asta in vreme ce aceste institutii bancare sunt sustinute cu fonduri publice de alte state.

"Nu mi se pare normal ca, in anumite tari, bancile sa fie salvate cu bani publici şi, dupa aia, aceleaşi banci sa faca operaţiuni speculative cu moneda romaneasca, cu alte cuvinte ei sa faca operatiunile speculative si profit pe carca contribuabilului roman. Vreau ca impreuna cele trei tari, care toate au fost tinta unor astfel de speculatii, sa articulam o pozitie comua spunand foarte clar acest lucru", afirma Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO