ZF 24

Dan Ştefănică. director Asociatia Europeană pentru Pompe de Căldură: România atrăsese un interes considerabil pentru investitii în fabrici de pompe de căldură şi alte echipamente în urmă cu 2 ani, dar mare parte din aceste proiecte s-au dus în alte tări şi fereastra de oportunitate se închide

Dan Ştefănică. director  Asociatia Europeană pentru...

Autor: Roxana Rosu

29.02.2024, 12:37 158

România atrăsese un interes considerabil pentru investitii în fabrici de pompe de căldură şi alte echipamente în urmă cu 2 ani, în paralel cu alte tări europene, dar mare parte din aceste proiecte s-au dus în alte tări şi fereastra de oportunitate se închide, a declarat Dan Ştefănică. director EU Projects, Asociatia Europeană pentru Pompe de Căldură (EHPA) în cadrul conferintei ZF Power Summit 2024.

”Când vorbim de pompe de căldură, vorbim şi de răcire, care devine tot mai importantă pe măsură ce vorbim de încălzire globală. Acum 2 ani, pompele au crescut cu 36% ca vânzâri în UE. Era mare interes din partea tărilor din Est, cum este Polonia. Şi la noi era un mare interes pentru astfel de proiecte, inclusiv pentru Valea Jiului. Dar din păcate mare parte din investitiile care ar fi putut veni aici au plecat în altă parte, pe tot lantul, pe echipamente. Sunt investitii de circa 7 miliarde euo care se fac acum în fabrici, în alte tări”.

Dan Ştefănică a spus că, spre deosebire de alte echipamente, 60% din pompele utilizate în Europa sunt produse local.

”UE are un avantaj pe zona de patente şi sunt deja multe fabrici în constructie. Nu avem nevoie de materiale vitale, totul se găseşte local. Singura problemă a fost cu chip-urile dar s-a investit şi aici”.

Ce a mai declarat Dan Ştefănică:

Fereastra de oportunitate pentru România s-a deschis acum 3 ani şi se cam închide. Este o lipsă de oameni inclusiv pentru constructia fabricilor, dar şi instalatori care să monteze pompele eficient.

Polonia avea deja capacităti de productie mici, care au fost extinse sau fabrici noi construite de la zero. A fost un interes pentru a se implica în acest sector. Pompele de căldură sunt folosite foarte mult în Vest şi majoritatea tărilor au o schema de sprijin, subventii destul de serioase.

Fondul de Inovare are un deadline pe 9 aprilie pentru proiecte de productie de pompe de căldură unde fondurile sunt de miliarde de euro.

Cele mai multe pompe sunt în Franta, iar cea mai mare penetrare este în tările nordice. Pompele de căldură functionează foarte bine integrate cu panouri solare, cu baterii de stocare, cu stocarea termică, care duc la reduceri de costuri.

Avem 2,6 milioane de pompe vândute în 2023 şi trebuie să crească cu 16% în fiecare an pentru atinge obiectivul de 60 milioane de pompe montate în 2030 în UE.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO