ZF 24

De ce vine un "tar" al gazelor naturale la Bucuresti

17.02.2010, 00:01 23

In cursul zilei de azi, o delegatie a Gazprom din care va faceparte si Alexander Medvedev, membru al consiliului director alGazprom si directorul general al Gazprom Export se va intalni laBucuresti cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, ai Romgaz siai Transgaz.

Secretul care invaluie aceasta intalnire este aproape complet,singurul lucru comunicat oficial fiind numai data vizitei luiMedvedev. In rest, numele celor care vor face parte din delegatiaromana sau al celor care vor compune delegatia rusa nu a fostcomunicat. Nici subiectele de discutii dintre cele doua parti nu aufost comunicate in mod clar.
"Inca se lucreaza pentru aceasta vizita. Din partea noastra va fiTransgaz, Romgaz si reprezentanti ai Ministerului Economiei. Nustim cine vine de la Gazprom. Nu anunta astfel de lucruri", spuneauieri surse din Ministerul Economiei. Nici reprezentantii Romgaz sauai Transgaz nu au putut comunica componenta echipelor care se vorduce la intalnirea cu Medvedev si nici subiectele care vor fidiscutate.

Reprezentantul Gazprom, business de peste 60 de miliarde de euro,vine in Romania pentru prima data dupa vizita din 2006 cand aparafat patrunderea unui alt intermediar pe lantul alimentariipietei locale cu gaze rusesti.

Printre posibilele subiecte de discutii dintre Gazprom si partearomana s-ar putea numara si proiectul South Stream, gazoduct facutla initiativa gigantului rus cu singurul scop de a ocoli Ucraina inceea ce priveste tranzitul gazelor rusesti spre piata europeana.Desi Romania a sustinut de multe opri ca prioritatea ei esteNabucco, nu a avut nicio problema in a pune la dispozitia rusilordate legate de platoul continental al Marii Negre pe unde ar puteatrece conducta rusilor.
Interesul rusilor in ceea ce priveste posibila includere a Romanieiin South Stream a venit numai dupa ce au inceput sa apara anumiteprobleme cu Bulgaria. In acele conditii, Romania deveneaalternativa.

Venirea rusilor la Bucuresti azi are loc insa la numai o zi dupa ceBulgaria, tara care deja a semnat un acord interguvernamental cuRusia, a primit o vizita chiar din partea presedintelei Gazprom,Alexei Miller. La finalul vizitei de ieri, Rusia si Bulgaria eraugata sa semneze un acord de infiintare a unei companii mixte cuscopul de a facilita constructia pe teritoriul bulgar agazoductului South Stream, asa ca ramane de vazut care va mai firolul Romaniei in investitia rusilor.
O alta tema de discutii ar putea fi colaborarea cu Romgaz, companiecu care rusii au semnat la jumatatea anului trecut un acord decooperare prin care se presupune ca vor fi demarate investitii indepozite de inmagazinare printre care si cel de la Roman-Margineni,precum si in domeniul producerii de energie electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO