ZF 24

Depozitele cu scadenţa mai mare de un an au trecut cu greu pragul de 9 mld. lei şi rămân sub 10% din total

Depozitele cu scadenţa mai mare de un an au trecut  cu...

Autor: Ciprian Botea

20.09.2013, 00:08 123

Stocul depozitelor cu scadenţa mai mare de un an atrase de bănci de la clienţii persoane fizice a ajuns la 9,2 miliarde de lei (2,1 mld. euro) în luna iulie, fiind în creştere cu 12% faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit datelor agregate de BNR. Aceasta înseamnă un avans lunar de sub 2%, ceea ce reprezintă o încetinire vizibilă a ritmului de creştere faţă de 2011 şi 2012, când bancherii raportau ritmuri lunare de creştere chiar şi de două cifre.

Depozitele în lei au scăzut pentru prima dată în ultimul an, doar economiile în valută reuşind să mai atragă atenţia clienţilor. Apetitul pentru depozite pe termen lung s-a redus după ce băncile au tăiat vizibil dobânzile şi au renunţat să mai promoveze aceste produse de economisire. Depozitele lungi aveau la finalul lunii iulie o pondere de numai 9% din stocul total al economiilor la termen atrase de bănci de la populaţie.

„Este firesc ca reducerea remunerării pasivelor, ca urmare a tendinţei generale fundamentate de reducerea dobânzilor în piaţă, să fie însoţită de o schimbare de comportament a deţinătorilor de resurse financiare. Astfel, nu putem exclude o reorientare către alte tipuri de instrumente din piaţa românească, între care şi obligaţiunile, sau pe piaţa externă, în urma amplificării unor aşteptări privitor la schimbări de politică monetară favorabile deţinătorilor de resurse. Din punctul meu de vedere însă este puţin probabil ca aceste aşteptări să se materializeze în următoarele şase luni“, consideră Florian Libocor, economistul-şef al BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO