ZF 24

DOCUMENT. Planul propus de HORA, organizaţia patronală care reprezintă industria ospitalităţii, pentru redeschiderea restaurantelor, barurilor şi cafenelelor din România începând cu 16 mai. Printre măsuri, distanţa între mese să fie de 2 metri, mese de maximum 8 persoane, nu mai mult de 200 de oameni în acelaşi timp în restaurant

DOCUMENT. Planul propus de HORA, organizaţia patronală...

Autor: Ştefan Stan

02.05.2020, 12:04 3752

Organizaţia patronală HORA, care reprezintă industria ospitalităţii din România, propune guvernului un proiect de redeschidere a restaurantelor, barurilor şi cafenelelor, care să se conformeze regulilor de distanţare socială şi protecţie.

”Urmare a ameninţării pandemiei globale şi a măsurilor instaurate de autorităţi, industria noastră a fost  cea mai afectată, atât la nivel local cât şi international, înregistrând un declin atât de brusc, încât a determinat suspendarea activităţii  în cazul a peste 90% dintre operatori. Am inţeles şi am fost de acord totodată cu necesitarea măsurilor întreprinse până acum”, spun reprezentanţii Hora. 

Proiectul prevede redeschiderea treptată a restaurantelor începând cu data de 16 mai, şi ar urma să aibă trei faze. Prima fază ar începe pe 16 mai, urmând ca faza 2 să fie pe 1 iunie şi faza 3 pe 15 iunie.  

Printre măsuri, proiectul prevede ca distanţa între mese să fie de 2 metri, mese de maximum 8 persoane, nu mai mult de 200 de oameni în acelaşi timp în restaurant şi măsuri sanitare obligatorii pentru angajaţi.

”Industria ospitalitatii face parte din sectoarele economice care au activitatea suspendata prin decizia autoritatilor. inca de la inceputul crizei sanitare. Suntem de accord ca repornirea acestei industrii nu poate fi facuta la fel de brusc cum a fost oprita. Repornirea va fi un process de durata lunga la care vor lua parte mai putini actori decat in momentul opririi activitatii. Operatorii de restaurante doresc sa reporneasca restaurantele!”, a spus Daniel Mischie, directorul executiv al City Grill, cel mai mare grup românesc din domeniul HoReCa.  

In acest sens HORA, a pus la punct un plan de redeschidere restaurantelor, in trei faze, fiecare cu respectarea unor norme:

1. distantare sociala,
2. sanitatie si curatenie
3. Sanatate si igiena
4. Reorganizarea locatiilor

”Trecerea dintr o faza in alta se poate face numai cu acordul CNSSU luind in considerare evolutia situatiei la nivel local si national. Planul poate adaptat si aliniat cu recomandarile DSP, CNSSU si a altor institutii. Acest plan a fost trimis spre analiza Guvernului Romaniei si CNSSU, in urma anuntului referitor la eliminarea anumitor restrictii. Intram in faza in care trebuie sa ne obisnuim sa traim cu acest virus”, a adăugat Mischie. 

Vedeţi mai jos proiectul integral: 

 

PROIECTUL  #redeschidemrestaurante

REDESCHIDEREA TERASELOR SI A RESTAURASNTELOR

16 MAI 2020

CAEN: 5610, 5621, 5629, 5630

Faza 1

Data: 16 mai 2020

Spaţii:

  1. TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITATILOR PUBLICE DE ALIMENTATIE
  2. UNITĂŢI  TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Condiţii:

  1. Terase independente si integrate unitatilor de alimentatie
  • Distanta sociala ( distanta intre mese 2 m, mese de max 8 pax, )
  • Unitatea va putea gazdui/acomoda un numar de maxim 200 de personae in acelasi timp.
  • masuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii la angajatilor la intrarea in tura );
  • dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • igienizarea si dezinfectarea  programata a spatiilor de lucru ,
  • instructiuni pentru protectia impotriva COVID19 in fiecare meniu.
  1. Unitati Take away cu servire in interior
    • Limitarea accesului sul in interiorul locatiei potrivit numarului de case de marcat deschise/kioskuri, cu pastrarea distantei de 1,5 m intre statiile de preluare comenzi .  in cazul in care exista mai multi clienti decat numarul de statii de servire, zona de asteptare va fi in fata unitatii cu pastrarea distantei intre clienti de 1,5 m ;
    • Fiecare casa de marcat/ punct de servire va fi dotat cu ecran de protectie din plexiglass;
    • Regulile de distantiere sociala vor fi afisate la loc vizibil la intrarea in unitate, angajatii unitatii avand obligatia de a verifica si asigura respectarea lor.
    • masuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii la angajatilor la intrarea in tura );
    • dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
    • igienizarea si dezinfectarea  programata a spatiilor de lucru ,
    • instructiuni pentru protectia impotriva COVID19 la fiecare statie de marcat

FAZA 2

Data: 1 Iunie 2020

Relaxarea restricţiilor  pentru următoarele Spaţii ( pas 2 ):

  1. TERASE INDEPENDENTE SI TERASE INTEGRATE UNITATILOR PUBLICE DE ALIMENTATIE
  2. UNITATI  TAKE AWAY CU SERVIRE LA INTERIOR

Masuri privind redeschiderea partiala a :

  1. Spaţii închise: Restaurant, Baruri, Cafenele, Autoserviri, etc. Nu mai mult de 50% din capacitatea legala conform avizului PSI
  • Distanta sociala ( distanta intre mese 2 m, mese de max 8 pax ) 
  • Unitatea va putea gazdui/acomoda maxim 50% din capacitatea autorizata de PSI
  • masuri sanitare obligatorii angajati ( masca, manusi, masurarea temperaturii la angajatilor la intrarea in tura );
  • dotarea locatiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • igienizarea si dezinfectarea  programata a spatiilor de lucru ,
  • instructiuni pentru protectia impotriva COVID19 in fiecare meniu.

FAZA 3

Data : 15 iunie 2020

Condiţie: numai dupa analiza indicatorilor COVID19 ( infectii, decese ) de catre CNSSU

Spaţii:

  • Restaurante, Cafenele, Baruri, Unităţi autoservire, Terase, Unităţi take away

Conditii in concordanta cu solicitarile CNSSU de la momentul respectiv:

  • Distanţa socială
  • Măsuri sanitare obligatorii angajaţi (mască, mănuşi, măsurarea temperaturii angajaţilor la intrarea în tură);
  • Dotarea locaţiilor cu dozatoare de gel sanitarizant,
  • Igienizarea şi dezinfectarea programată a spaţiilor de lucru,
  • Instrucţiuni pentru protecţia împotriva COVID19 în fiecare meniu.
 

Data: Oricând

Condiţie: numai după analiza indicatorilor COVID19 (infectii, decese) de către CNSSU

Spaţii:

  • Restaurante, Cafenele, Baruri, Unităţi autoservire, Terase, Unităţi take away

Conditii:

  • Revenirea la situaţia din 15 martie. Interzicerea funcţionării.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO