ZF 24

Eduard Lovin, ANCOM: În 2014 concurenţa pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă se va intensifica

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Alexandru Matei

09.04.2014, 10:08 678

Noile licenţe de utilizare a sectrului va duce la introducerea de noi tehnologii, o acoperire mai bună şi viteze mai mari de transfer a datelor, iar concurenţa se va intensifica pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare, sunt tendinţele pentru 2014 văzute de Eduard Lovin, directorul executiv al ANCOM, prezent la ZF Mobilio 2014.

Lovin a mai prezentat şi o serie de statistici cu privire la evoluţia sectorului de comunicaţii mobile în 2013:

Numărul de abonaţi şi structura acestora nu s-a modificat semnificativ. Astfel, la finalul lui 2013, erau 22,9 milioane de utilizatori activi, creştere de 0,3% anual.

Deşi numarul de abonanţi a rămas constant, traficul de voce a crescut la  63,6 miliarde de minute, cu 3,3% mai mult decât în 2012.

Durata medie a unei convorbiri a fost de 2 minute şi 23 de secunde.

Traficul de SMS: în anul 2013 au fost trimise 17 miliarde de mesaje, cu 22% mai multe faţă de 2012. Ca şi în cazul traficului de voce acestea au fost transmise către propria reţea mobilă.

În cazul serviciilor de roaming internaţional, traficul de voce a înregistrat o creştere anuală de 18%, ajungând la 423 milioane minute.

Cei 6 operatori mobili de pe piaţă au raportat la finalul lui 2013 613,6 milioane de conexiuni active, în creştere cu 35% faţă de anul anterior

Conform datelor pe ultimul an un utilizator de internet în România a consumat în medie peste 7 MB prin intermediul dispozitivelor mobile

Din totalul de 13,6 mil. de conexiuni de net la puncte mobile, 9,6 mil. de conexiuni sunt în bandă largă

Numărul de cartele SIM care permit accesul la internet mobil a ajuns la 11,1 mil. cu 27% creştere faţă de 2012

Perspective:

Prin introducerea noilor tehnologii, prin noile licenţe care au intrat acum în vigoare se va ajunge la o acoperire mai bună şi la viteze mai mari de transfer al datelor.

Intensificarea concurenţei pe piaţa serviciilor de tel mob ca urmare a reducerii tarifelor de interconectare.

Creştere utilizării serviciilor în roaming în UE ca urmare a reducerii tarifelor în roaming.

Alte declaraţii:

Sunt roadele unei dezvoltări puternice a infrastucturilor, roadele unei pieţe cocurenţiale foarte puternice bazate în primul rând pe infrastructuri, apoi pe servicii.

Piaţa românească este foarte matură, extrem de competitivă, ceea ce a pus presiune pe toţi operatorii să fie foarte dinamici în a oferi servicii de calitate, la preţuri din ce în ce mai competitive.

La calitate suntem în top, iar la costuri eram undeva pe locul doi la cele mai mici preţuri, după una din ţările baltice.

Anul acesta ponderea smartphone-urilor va creşte considerabil şi vor deveni majoritare. Niciun business modern nu poate funcţiona fără comunicaţii de calitate. Premisele sunt foarte bune pentru întreaga economie, pentru că altele sunt problemele economiei româneşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO