ZF 24

Erste Group a avut pierderi de 370 de milioane de euro în T4. Nu din cauza BCR

Erste Group a avut pierderi de 370 de milioane de euro...

Autor: Razvan Voican

11.02.2014, 17:35 1172

Grupul austriac Erste, care controlează BCR, a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o pierdere dramatică de 370 mil. euro care a făcut ca rezultatul net pe întreg anul să fie de numai 60 mil. euro, potrivit unor date preliminare publicate astăzi.

Pierderea din T4 a fost provocată de ajustările de 350 mil. euro operate la nivelul fondului comercial, în principal în legătură cu evaluările legate de BCR, precum şi de sarcina fiscală pe care a suportat-o grupul.

“Rezultatele operaţionale, costul riscului şi evoluţia BCR au fost în concordanţă cu previziunile făcute de managementul Erste”, potrivit unui comunicat.

În acelaşi timp, Erste anunţă că intenţionează să plătească dividende pe 2013.

Acţiunile Erste au trecut pe scădere pe bursa de la Viena în urma acestui anunţ, înregistrând până acum un minus de 1,3%. Preţul a coborât la 27,7 euro.

Analiştii se aşteptau ca grupul austriac să fi înregistrat pierderi în T4 după ce la jumătatea lunii decembrie a venit anunţul privind reducerea fondului comercial cu 350 mil. euro.

Erste a reuşit să rămână pe profit la nivelul lui 2013 datorită câştigului de 430 mil. euro acumulat după primele nouă luni, cu toate că şi acela a fost mai mic cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă din 2012 inclusiv din cauza taxelor bancare din Austria, Slovacia şi Ungaria, dar şi a costului riscului.

Potrivit unor surse de pe piaţa locală, BCR a reuşit anul trecut să revină pe profit, în principal datorită eliberării de pasive fiscale amânate.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO