ZF 24

Erste Group, profit net de 1,26 mld.euro în 2016, cele mai bune rezultate înregistrate vreodată

Erste Group, profit net de 1,26 mld.euro în 2016, cele...

Autor: Roxana Rosu

28.02.2017, 08:12 1382

Erste Group a raportat un profit net de 1,26 mld. EUR in 2016, cele mai bune rezultate înregistrate vreodată de grupul austriac, în timp ce creditarea a crescut cu 5 miliarde euro, iar depozitele clienţilor cu peste zece miliarde euro.

"Erste Group a obtinut anul trecut cele mai bune rezultate inregistrate vreodata. Am inregistrat un profit net de 1,26 miliarde de euro datorita costurilor de risc mai mici determinate de o imbunatatire a calitatii activelor care a facut ca rata creditelor neperformante sa scada la un nivel de sub cinci procente. Venitul operational s-a redus moderat, sub presiunea contextului caracterizat de dobanzi reduse, iar costurile operationale s-au majorat ca urmare a investitiilor in sistemele IT si in digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu aproape 5 miliarde de euro credite nete nou acordate in 2016, in timp ce depozitele clientilor – in total retail si companii - au crescut cu peste 10 miliarde de euro. Acest aflux de economii este un indicator puternic al increderii acordate Grupului nostru, pe de alta parte arata inca o data ca doar nivelul redus al dobanzilor nu este suficient pentru a stimula investitiile.", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Totalul activelor a crescut la 208,2 mld. EUR (199,7 mld. EUR), în principal datorită majorării numerarului şi a soldurilor de numerar, în principal a soldurilor de numerar la băncile centrale, la 18,4 mld. EUR (12,4 mld. EUR).

Portofoliul de credite şi avansuri către clienţi (net) s-a majorat la 130,7 mld. EUR (+3,8%; 125,9 mld. EUR). Activele mobiliare deţinute pentru tranzacţionare au scăzut la 8,0 mld. EUR (8,7 mld. EUR).

Depozitele de la clienţi au crescut semnificativ – în special în Cehia, Austria şi România – la 138 mld. EUR (+7,9%; 127,9 mld. EUR). Depozitele de la bănci s-au majorat la 14,6 mld. EUR (+3,0%; 14,2 mld. EUR). Titlurile de creanţă, în special obligaţiunile şi obligaţiunile garantate cu credite ipotecare, au scăzut la 27,2 mld. EUR (-8,3%; 29,7 mld. EUR).

Raportul credite/depozite s-a situat la 94,7% (98,4%).

"În contextul în care regiunea ECE şi-a menţinut ritmul accelerat de creştere la un nivel peste media din zona euro, toate subsidiarele noastre au avut rezultate bune, contribuind la profitul net solid al Grupului. Prin urmare, am reuşit să ne creştem de peste două ori baza de capital faţă de momentul declanşării crizei financiare globale, îmbunătăţindu-ne semnificativ indicele capitalului comun de rang 1, la 13,4% la finalul anului. Pe baza acestor rezultate bune, vom propune plata unui dividend de un euro pe acţiune către acţionarii noştri. În 2017 şi anii următori ne vom concentra asupra investiţiilor care ne vor ajuta să înţelegem mai bine clienţii şi situaţia lor individuală, inclusiv printr-o gestionare inteligentă a datelor, şi ne vom preocupa să oferim servicii bancare cu adevărat personalizate şi relevante pentru ei,” a mai spus Andreas Treichl.

Venitul net din dobânzi s-a diminuat la 4,37 miliarde. EUR (-1,6%), în principal pe fondul menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse şi al scăderii semnificative a creditelor neperformante. Această evoluţie nu a fost compensată integral de creşterea creditării. Venitul net din taxe şi comisioane s-a redus la 1,78 mld. EUR (-4,2%), reflectând un declin al venitului din creditare şi servicii de plăţi precum şi un venit mai mic din operaţiuni cu valori mobiliare.

Profitul operaţional s+a redus la 2,63 mld. EUR (-8,3%).

Raportul cost/venit s-a situat la 60,2% (57,1%). Câştigul din activele şi pasivele financiare neevaluate la valoarea justă în contul de profit şi pierdere (net) include un profit, raportat în trimestrul al doilea, din vânzarea acţiunilor la VISA Europe în sumă de 138,7 mil. EUR.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare au scăzut semnificativ la 195,7 mil. EUR sau 15 puncte de bază din nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienţi (-73,2%; 729,1 mil. EUR sau 56 puncte de bază), pe fondul scăderii semnificative a creditelor neperformante şi creşterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate în România şi Ungaria.

Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit semnificativ la 4,9% (7,1%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut considerabil la 69,1% (64,5%).

Deoarece contribuţiile la profit ale băncilor de economii care fac parte din sistemul de cross-garantare au scăzut uşor de la niveluri istorice foarte ridicate, taxa pe participaţiile minoritare a scăzut la 272,0 mil. EUR (-11,4%; 307,0 mil. EUR). Rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a crescut la 1.264,7 million (+30,6%; 968,2 mil. EUR). Capitalul total – ajustat pentru capitalul de rang 1 adiţional – a crescut la 16,1 mld. EUR (14,8 mld. EUR).

 Erste Group estimează o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% în 2017. Creşterea economică solidă anticipată în pieţele principale Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Croaţia, Serbia şi Austria, menţinerea evaluării foarte pozitive a profilului de risc al băncii şi reducerea semnificativă a taxei bancare din Austria ar trebui să fie factori de susţinere pentru obţinerea acestui obiectiv.

În acest context, Erste Group se aşteaptă la o creştere de 4-6% a creditării nete, care este necesară pentru a compensa presiunea pe marjă rezultată din reinvestirea în obligaţiuni suverane în actualul context marcat de rate reduse ale dobânzii.

Cheltuielile operaţionale sunt aşteptate să crească cu 1-2% în 2017. Această creştere a costurilor va fi în principal determinată de investiţiile în IT necesare pentru a asigura viitoarea competitivitate a Erste Group şi de măsurile impuse de cerinţele de reglementare. Noi investiţii în simplificarea produselor, standardizarea proceselor sau implementarea la nivel de grup a platformei digitale George se înscriu în strategia digitală. După implementarea în Austria, George va fi lansat în 2017 şi în Republica Cehă, Slovacia şi România.

Estimând o cotă de impozitare similară cu cea din 2016 şi o taxă pe participaţiile minoritare similară, Erste Group are ca obiectiv o rentabilitate a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO