ZF 24

Esop: Un fenomen nou pe piaţa de birouri este faptul că marile companii de IT&C se extind simultan în mai multe oraşe

Esop: Un fenomen nou pe piaţa de birouri este faptul că...

Autor: Roxana Rosu

25.01.2017, 09:16 934

Suprafaţa totală a spaţiilor de birouri închiriate anul trecut în afara Bucureştiului s-a ridicat la 71.560 mo, cu 53% mai mult decât în 2015, primele trei locuri în topul oraşelor de provincie fiind ocupate de Timişoara, Iaşi şi Cluj, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă ESOP.

Jumătate din suprafaţa totală s-a închiriat înl Timişoara, cât în toate celelalte oraşe mari unde s-au încheiat tranzacţii de birouri la un loc, respectiv Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Arad şi Piteşti.

”Un fenomen nou pe care îl observăm este faptul că marile companii de IT&C se extind simultan în mai multe oraşe, exemple sugestive fiind companiile Accenture (care a închiriat în 2016 birouri în Bucureşti, dar şi în Cluj–Napoca şi Iaşi), Deloitte (care s-a extins în Bucureşti şi Timişoara), Ericsson (Bucureşti şi Piteşti), HP (Cluj-Napoca şi Arad) şi Huawei (Bucureşti şi Timişoara)”, de arată în analiză.

În 2016, Timişoara ocupă primul loc în topul închirierii de birouri în afara Capitalei, cu un volum total de 35.795 mp, fiind oraşul în care s-au şi livrat suprafeţe mari de birouri de clasă superioară. Pe locul doi în atragerea corporatiştilor s-a aflat Iaşi şi pe locul trei Cluj-Napoca. S-au mai închiriat birouri şi în alte oraşe, dar la un volum total cumulat de spaţii mult mai mic, sub 4.000 mp– în Braşov, Arad şi Piteşti.

„Marile centre universitare din România atrag ca un magnet companiile aflate în căutarea de tinere talente în special pentru domeniile IT&C, share services, call center, cercetare-dezvoltare, etc iar interesul companiilor pentru aceste oraşe este în creştere, ceea ce va conduce la o efervecenţă pe piaţa de birouri din aceste zone pentru următorii cinci ani”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În Timişoara, cele mai mari suprafeţe de birouri s-au închiriat în proiectele OpenVille, Bega Business Park şi City Business Center, unele având prevăzute livrări de spaţii noi în această perioadă. Cea mai mare tranzacţie de pe piaţa locală timişoreană a fost tranzacţia Alcatel, care a închiriat o suprafaţă de 10.134 mp în proiectul Bega Business Park. Pe de altă parte, proiectul OpenVille a atras mai mulţi chiriaşi mari care au închiriat împreună 14.373 mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO