ZF 24

Euro se îndreaptă către a opta săptămână de pierderi, pe măsură ce economia se clatină: Scăderea constantă faţă de dolar reflectă prăpastia din ce în ce mai adâncă dintre performanţa economică mai robustă a Statelor Unite şi cea a Europei

Euro se îndreaptă către a opta săptămână de...

Autor: Andrei Şerbănescu

08.09.2023, 14:27 4791

Euro este pe cale să înregistreze a opta săptămână consecutivă de pierderi în raport cu dolarul, în timp ce investitorii reacţionează la adâncirea prăpastiei dintre o economie şubredă în zona euro şi o creştere mai robustă în SUA, raportează Financial Times.

Moneda a pierdut peste 5% de la jumătatea lunii iulie şi se tranzacţionează la 1,07 dolari. Scăderea constantă reflectă intensificarea îndoielilor cu privire la posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să majoreze din nou ratele dobânzilor în cadrul reuniunii de săptămâna viitoare, pe fondul semnelor răspândite că economia zonei euro se îndreaptă spre o încetinire.

Producţia industrială din Germania - motorul tradiţional de creştere al zonei euro - a scăzut pentru a treia lună la rând în iulie, conform cifrelor publicate joi. Între timp, cererile de ajutor de şomaj din SUA au scăzut în mod neaşteptat, cel mai recent semn de rezistenţă pe piaţa muncii. Acest lucru este posibil să încurajeze Rezerva Federală a SUA să menţină ratele la un nivel ridicat pentru mai mult timp, sporind atractivitatea dolarului.

„Datele din SUA sunt necruţătoare şi vin într-un moment în care sectorul manufacturier european este foarte slab", a declarat Chris Turner, şeful departamentului de strategie FX la ING. „Există îndoieli cu privire la faptul că BCE poate strecura o ultimă majorare".

Pieţele de instrumente derivate implică o şansă de aproximativ 35% ca BCE să majoreze rata de depozit de la 3,75% la 4% pe 14 septembrie.

Aceste şanse au scăzut după o serie de date economice slabe în ultimele săptămâni. Cifra oficială de creştere economică a zonei euro pentru al doilea trimestru a fost revizuită în scădere de la 0,3% la 0,1%, iar sondajele de opinie din mediul de afaceri indică o nouă încetinire în luna august.

Dirk Schumacher, un fost angajat al BCE, a prezis că Banca Centrală Europeană va opta pentru o „pauză de tip hawkish", în care nu majorează dobânzile, dar lasă să se înţeleagă că este încă foarte preocupată de inflaţie şi este pregătită să reia înăsprirea politicii monetare în cazul în care presiunile asupra preţurilor devin mai încăpăţânate. „Acest lucru ar ţine piaţa mai mult pe picioare. Ar fi bine ca BCE să opteze pentru o pauză în locul unei majorări, pe care investitorii ar interpreta-o ca fiind ultima", a spus Schumacher.

Unii investitori cred că semnele de recesiune iminente în Europa vor face dificilă misiunea BCE de a mai ridica încă o dată costurile de împrumut, chiar dacă oficialii ar considera că este necesară o astfel de măsură pentru a aduce inflaţia la ţinta de 2%. Inflaţia de bază, care exclude preţurile mai volatile la energie şi alimente şi care este urmărită îndeaproape de banca centrală, rămâne mult peste ţintă, la 5,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO