ZF 24

Europa de Est ar putea fi o piata sigura pentru institutiile de credit

18.09.2007, 13:19 17

Bancile din Europa de Est ar putea avea o expunere scazuta la problemele care au afectat institutiile de creditare internationale din sectorul ipotecar, precum Northern Rock, avand o baza de depozite suficient de mare pentru a acoperi imprumuturile acordate populatiei, scrie Reuters.

Intr-o neasteptata schimbare de roluri, persoanele care si-au constituit depozite la o banca importanta din Marea Britanie, una dintre cele mai bogate tari din lume, se grabesc sa-si retraga investitiile.

In acest timp, in Europa de Est, unde populatia a asistat la distrugerea tutoror economiilor pe parcursul procesului de tranzitie de la comunism la capitalism, la inceputul anilor '90, bancile par pregatite sa depaseasca cu usurinta problema reducerii accentuate a posibilitatilor de creditare.

"Daca analizam bancile din Europa de Est si din Turcia, constatam ca aceste institutii nu functioneaza in baza unui mecanism similar celui din Europa de Vest", a spus Pedro Fonseca, analist in domeniul bancar specializat pe pietele emergente la grupul Nomura.

Spre deosebire de concurentii occidentali, care acorda un volum de credite mult superior sumelor depozitate de clienti, obligandu-se astfel sa apeleze la finantare de pe piata interbancara, majoritatea institutiilor est-europene detin suficiente depozite pentru a acoperi integral expunerea la credite.

"Multe banci din Europa de Est au o baza solida de depozite, astfel ca nu trebuie sa apeleze la finantare de pe piata interbancara. In mod ciudat, regiunea este sigura in ceea ce priveste aceste probleme", a spus Fonseca.

Mai multe stiri pe site-ul www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO