ZF 24

EXCLUSIV ZF. Grupul mexican Bimbo, care în 2023 a preluat Vel Pitar, mai cumpără şase fabrici de pâine din România de la familia lui Siminel Andrei, într-o tranzacţie de peste 100 milioane de euro. UPDATE: Ce spun oficialii Bimbo?

EXCLUSIV ZF. Grupul mexican Bimbo, care în 2023 a...

Autor: Cristina Roşca

05.03.2024, 20:57 2650

Grupul mexican Bimbo, un gigant cu venituri anuale de peste 20 mld. dolari, face o a doua mutare strategică pe piaţa din România, la doar un an după preluarea Vel Pitar, liderul pieţei de panificaţie.

De această dată, Bimbo cumpără de la familia lui Siminel Andrei şase fabrici de pâine şi produse de panificaţie, într-o tranzacţie de peste 100 de milioane de euro, spun sursele ZF din piaţă.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii Bimbo au răspuns „confirmăm expansiunea noastră pe piaţa din România şi, împreună cu aceasta, scopul solid al Grupo Bimbo de a continua să hrănească o lume mai bună, lucrând cu oameni valoroşi şi calificaţi şi oferind produse de calitate consumatorilor noştri din fiecare ţară. Pe măsură ce Bimbo România creşte, vom împărtăşi mai multe din misiunea şi proiectele noastre ambiţioase din regiune“.

Siminel Andrei, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri autohtoni, este cel care conduce fondul de investiţii Broadhurst/NCH, care a vândut Vel Pitar către Bimbo acum un an. Acum, vânzătorul în această nouă tranzacţie nu este fondul, ci familia Andrei, care apare acţionar - direct sau indirect - în multiple businessuri de panificaţie din România (potrivit CAEN-ului declarat al companiilor). Unul dintre acestea este Trei Brutari (fosta Velrom), care operează trei fabrici în Târgovişte, Iaşi şi Buzău, cu 400 de salariaţi, arată informaţiile de pe site-ul propriu. Compania a încheiat anul 2022 cu afaceri de 150 mil. lei.

Contactaţi de Ziarul Financiar, reprezentanţii Bimbo nu au răspuns până la momentul publicării acestei ştiri la întrebările privind acest acord.

Pe de altă parte, Siminel Andrei, care se află alături de membrii familiei sale de partea vânzătorului, spune: „investiţia americană şi contribuţia mea reprezintă un efort intens de peste 15 ani. Grupo Bimbo are însă în spate o istorie multi-generaţională, timp în care a dezvoltat capabilităţi extraordinare pe care acum o să le poată replica pe o platformă de profil din România“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO