ZF 24

Explicaţia productivităţii agricole slabe: densitatea tractoarelor, de 70 de ori mai mică decât în Franţa

Explicaţia productivităţii agricole slabe: densitatea...

Autor: Gabriel Razi

09.06.2013, 21:10 518
Agricultura locală, o piaţă care aduce an de an 6-7% din Produsul Intern Brut (PIB), are o densitate a tractoarelor de numai 20 de unităţi la 1.000 de fermieri, de şaptezeci de ori mai mică decât cea din Franţa, liderul agriculturii europene, potrivit unei analize a ZF făcute pe baza datelor Băncii Mondiale.
 
Gradul redus de mecanizare din agricultură este una dintre ex­plicaţiile care stau în spatele pro­ductivităţii agricole mici de pe piaţa locală. În lipsa unei pro­ducţii eficiente, România este susţinută pe a şasea poziţie în topul podu­că­to­rilor europeni de cereale doar de suprafaţa agricolă mare.
 
„Controlul mecanizării este pierdut în România pentru că nu mai avem industrie internă. La gradul de mecanizare sun­tem pe penultimul loc în UE. În Ro­mânia un tractor lucrează 52-53 de hectare, iar în Germania suprafaţa lucrată este de 4,8 hectare“, explică Gabriel Popescu, pro­fesor universitar la Facultatea de economie agro­ali­mentară de la Academia de Studii Economice Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO