ZF 24

Fondatorul La Fântâna: Acum nu mai vinzi când vrei, vinzi când poţi

Fondatorul La Fântâna: Acum nu mai vinzi când vrei,...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

26.04.2014, 00:03 778

Fondul de investiţii polonez Innova Capital, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la compania La Fântâna, va ieşi din acţionariat atunci când va apărea o oportunitate interesantă, este de părere Cristian Amza, chairman şi fondator al La Fântâna, liderul pieţei de apă în sistem de watercoolere din România.

„Acum nu mai vinzi când vrei, vinzi când poţi. Atunci când va apărea o oportunitate probabil că vor vinde. E greu să spui în prezent că stai un an sau şapte ca acţionar. Eu cred că atunci când va apărea o oportunitate şi dacă deal-ul este win-win (câştig de ambele părţi - n. red.), ei vor vinde“, a adăugat el.

Amza afirmă că dacă obiectivele investi­to­rilor care vor veni în acţionariarul companiei se vor plia cu obiectivele proprii, el va continua să rămână în cadrul companiei, aşa cum a făcut-o şi alături de Oresa şi Innova.

„Mie îmi place compania aceasta, este un business foarte profitabil, foarte bun, există un potenţial de creştere foarte mare şi mă văd pe termen lung implicat în această afacere, cel puţin ca acţionar. Fondurile de investiţii iau bani de la acţionari, investesc în firme, le multiplică şi aşa îşi recuperează investiţia. Eu sunt jumătate investitor, jumătate antre­pre­nor. Şi din perspectiva asta, la mine prevalează cealaltă jumătate (antreprenoriatul - n. red.).“, afirmă Amza.

Antreprenorul român a intrat în afaceri după Revoluţie iniţial în industria băuturilor răcoritoare. Până în anul 2000 fabrica pe care o deţinea producea sucuri naturale sub marca Suzzane, dar şi sub brandurile Santal (deţinut de Parmalat) şi Prigat, brand al gigantului internaţional PepsiCo, înainte ca cei doi jucători internaţionali să înceapă producţia proprie pe plan local. 

După ce contractul cu Parmalat s-a încheiat, compania construindu-şi o unitate de producţie în România, antreprenorul a vândut toate echipamentele şi a început producţia de apă. „Pot să spun că am avut o idee şi chiar a existat o oportunitate pentru că sistemul de watercoolere nu intrase în România până atunci. Practic, eu sunt cel care în anul 2000 am înfiinţat firma Aqua Natural şi am adus acest sistem în România“, a mai declarat Amza.

La un an după ce a înfiinţat Aqua Natural, antreprenorul s-a asociat cu fondul de investiţii Oresa Ventures, care a preluat 80% din acţiuni. Compania şi-a schimbat atunci numele în La Fântâna şi a inaugurat o nouă unitate de producţie în Bucureşti.

Oresa Ventures nu a stat decât şapte ani în acţionariatul companiei româneşti, astfel că în 2007 fondul de investiţii polonez Innova Capital a preluat 92% din acţiunile La Fântâna. Restul acţiunilor au rămas până în prezent în proprietatea lui Cristian Amza. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO