ZF 24

Foştii comisari ai CSA şi ai CNVM eliberaţi din funcţie primesc compensaţii de peste 100.000 €

Foştii comisari ai CSA şi ai CNVM eliberaţi din...

Autor: Roxana Pricop

28.05.2013, 20:59 2300

În emisiunea ZF Live de ieri, Mircea Ur­sache, vicepreşedintele ASF, instituţie înfiinţată în urmă cu o lună prin desfiin­ţarea celor trei comisii de supraveghere a pieţei de capital, asigurărilor şi pensiilor private, a făcut pentru prima dată publică valoarea plăţilor compensatorii pe care le primesc foştii comisari. Unii se regăsesc în conducerea actualei ASF.

„La Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sunt 19 salarii compensatorii, la Comisia Valorilor Mobiliare sunt cereri de a se plăti nouă salarii compensatorii. Aceste salarii compensatorii au fost prevăzute în actele normative interne ale fiecărei instituţii. Este o ciudăţenie pentru că aceste domenii au fost scăpate de sub control. Eu înţeleg să dai salarii compensatorii atunci când întrerupi la jumătate mandatul, însă nu trebuie date salarii compensatorii atunci când mandatul s-a încheiat“, a spus vicepreşedintele ASF.

Cele trei comisii de supraveghere erau conduse de un număr total de 19 comisari. Potrivit declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, fostul preşe­dintele Daniel Tudor al Comisiei de Su­praveghere a Asigurărilor câştiga 188.000 lei pe lună (cca 40.000 euro), Carmen Negoiţă, fostul preşedinte al Comisiei de Valori Mo­biliare - 80.000 lei pe lună (cca 18.000 euro) iar Marian Sârbu de la Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private câştiga circa 14.000 euro. Daniel Tudor este acum vicepreşedinte pe asigurări la ASF, iar Marian Sârbu este membru neexecutiv la ASF.

Luând în calcul aceste cifre, rezultă că fostul preşedinte al CNVM Carmen Negoiţă ar primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, în timp ce foştii comisari ai CSA ar primi sume ce depăşesc 500.000 euro. Aceste plăţi au loc în contextul în care piaţa de capital trece printr-o perioadă extrem de dificilă, este pe ultimele locuri în regiune după valoarea tranzacţiilor, iar ultima listare a unei companii private a avut loc în urmă cu cinci ani.

Ursache a mai explicat că veniturile comisarilor din fostele instituţii de supraveghere au ajuns să aibă valori ridicate în special pentru că foştii comisari  erau remuneraţi în funcţie de numărul de şedinţe.

„Faptul că la ASF nu se mai plătesc şedinţele este foarte important: nici în trecut salariile nu erau foarte mari, însă ajungeau la valori foarte mari graţie indemnizaţiilor de şedinţă. S-a ajuns astfel la un efect de bulgăre de zăpădă, prin care se acumulau venituri mari programându-se şedinţe sau prin amânarea punctelor de pe ordinea de zi“.

Salariul preşedintelui ASF, Radu Ruşa­nu, este de 14.000 de euro pe lună, salariul prim-vicepre­şedintelui Daniel Dăianu este de 95% din cel al preşedintelui, iar cei trei vicepreşedinţi au un salariu lunar de 90% din salariul preşedintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare câte 3.600 euro.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a aparut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 29.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO