ZF 24

Gernot Mittendorfer, Erste : Vedem o creştere solidă la BCR în ciuda unor circumstanţe de piaţă nu tocmai uşoare. Sergiu Manea a făcut o treabă foarte bună

Gernot Mittendorfer, Erste : Vedem o creştere solidă la...

Autor: Cristian Hostiuc

18.01.2017, 11:00 702

Gernot Mittendorfer, directorul financiar al Erste, a declarat că la BCR vede o creştere solidă, deşi circumstanţele de piaţă nu au fost cele mai uşoare.

Băncile au fost lovite anul trecut de legea dării în plată, dar decizia Curţii Constituţionale de la finalul anului, care a menţionat că un debitor nu poate da cheile bunului imobiliar înapoi băncii pe motiv de scădere a valorii proprietăţii, le-a fost favorabilă.

”BCR a mers destul de bine în 2016, vedem o dezvoltare solidă şi o creştere organică. Sergiu Manea a făcut o treabă foarte bună”, a menţionat directorul financiar al Erste, principalul acţionar al BCR.

BCR, cea mai mare bancă din România, şi-a revenit după criză, când a fost lovită în plin de creditele neperformante moştenite şi acumulate în timp. În 2012-2013 o treime din portofoliul de credite al BCR ajunsese să fie neperformant, ceea ce a periclitat banca şi a creat instabilitate acţionarului ei Erste.

În ultimii trei ani, BCR a făcut o curăţenie dură în bilanţ, după ce Erste a trimis la Bucureşti un bancher ceh-american, Tomas Spurny. Acesta a plecat la finalul lui 2015, iar Andreas Treichl, şeful Erste, l-a pus pe Sergiu Manea să conducă BCR.

Mittendorfer spune că în cea mai mare parte BCR a terminat de vândut pachetele mari de credite neperformante, iar dacă va mai fi ceva va fi de valoare mică.

El spune că 2017 pare să fie un an pozitiv şi se aşteaptă ca BCR să continue să aibă o creştere solidă şi să recupereze ceea ce a pierdut în criză. ”Nu excludem achiziţii, dar nu aceasta este ţinta noastră. Noi vrem să avem o creştere economică organică”.

El menţionează că potenţialul de creştere al România continuă să fie mare având în vedere că sunt necesare investiţii în infrastructură şi în locuinţe. El a lăsat să se înţeleagă că grupul austriac are mari speranţe de la noul guvern care aduce o stabilitate mai mare.

Creşterea naţionalismului şi populismului nu este de ajutor pentru cooperare şi pentru business, a adăugat Mittendorfer.

Erste a investit mai mult de 5 miliarde de euro în BCR, cea mai mare investiţie a grupului austriac, pariind că România va avea o creştere economică susţinută în încercarea de a recupera decalajele faţă de Europa.

Deşi România are una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa, aceasta nu este distribuită uniform la nivelul întregii ţări, economia şi businessul fiind extrem de polarizate.

În ultimii trei ani economia a crescut în cea mai mare parte pe bază de consum, în urma veniturilor mai mari ale populaţiei, prin majorările salariale şi scăderile de taxe.

Mittendorfer spune că pe termen lung creşterea economică a României trebuie să fie mai balansată între consum şi investiţii. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO