Prima pagina

Ghidul pensiilor private: Ce inseamna pensiile facultative?

25.09.2007, 19:14 13

Pensiile private facultative au fost deja introduse in luna mai a acestui an si vor atrage cateva zeci de mii de participanti anul acesta.

Participarea la pensiile facultative este optionala, la acestea putand contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala (adica salariatii, functionarii publici, cei cu profesii liberale sau cu venituri din activitati independente) si au cel mult 52,5 ani. Fiecare participant poate economisi in cate fonduri de pensii facultative doreste, cu conditia ca suma lunara a acestor contributii sa nu depaseasca 15% din venitul brut realizat.

Ca un stimulent, sumele cotizate la fondurile de pensii private facultative sunt deductibile de la plata impozitului pe venit, in limita a 200 de euro pe an si de la plata impozitului pe profit la angajator (tot 200 de euro/an). Deductibilitate inseamna scadere din suma impozabila a contributiei.

La fel ca la pensiile obligatorii, nici angajatorul, nici altcineva nu va poate obliga sa contribuiti la un fond de pensii facultative sau altul.

Pensia privata facultativa va fi platita dupa 60 de anisi o va completa pe cea publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO