ZF 24

Cum i-a deschis România ochii celui mai în vogă economist: "O vizită în România anilor '90 m-a vaccinat pe viaţă contra retoricii leneşe anticapitaliste", spune autorul cărţii care face furori în lumea ştiinţelor economice

Cum i-a deschis România ochii celui mai în vogă...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2014, 14:01 6161

„Capital in the 21st Century“ (Capi­tal pentru secolul 21), cartea scrisă de eco­no­mistul francez Thomas Piketty, „Capital pentru mase“, cum o descrie The Wall Street Journal, sau stâlpul ideologic al renaşterii marxismului, după cum scrie despre ea The New York Times, este cartea care face furori şi stârneşte controverse în lumea academică a ştiinţelor economice cu ideea că problema inegalităţii tot mai mari dintre venituri poate fi rezolvată prin taxe puternic progresive pe venitul investit şi pe avere. Cât despre autor, chiar el spune că o vizită făcută în România la începutul anilor 1990, după prăbuşirea imperiului sovietic, „l-a vaccinat pe viaţă contra retoricii leneşe anticapitaliste“.

„Când vezi aceste magazine pustii, vezi oameni aşteptând degeaba în stradă, devine clar pentru mine că avem nevoie de proprietate privată şi instituţii de piaţă nu doar pentru eficienţă economică, ci pentru libertatea persoanei“, este citat Piketty de The New York Times. Economistul francez, în vârstă de 42 de ani, deşi se detaşează de comunism, nu-i întoarce spatele filosofului german Karl Marx, care a căutat să explice „legile de fier“ ale capitalismului, şi averti­zea­ză că dacă actualul sistem economic continuă, inegalităţile vor creşte şi mai mult.

Cartea este „curajoasă, strălucitoare şi perfect aliniată actualei obsesii a inegalităţii economice“, descrie această carte în WSJ Christopher DeMuth, asociat al Institutului Hudson. Piketty argumentează - continuă DeMuth – că în economiile de piaţă mo­der­ne randamentele capitalului privat investit sunt în general mai mari decât ritmurile de creş­tere ale veni­tu­rilor şi producţiei, iar diferenţa explică creşterea inegalităţii. Un club restrâns de „norocoşi“ îşi obţin veni­tu­rile din capital. Unii membri sunt staruri ca­pi­taliste precum Warren Buffett şi Bill Gates, dar majoritatea sunt directori exe­cutivi care-şi „extrag“ salariile enor­me din veniturile compa­niilor lor. Ran­da­mentele mari ale capitalului investit le per­mit acestora să-şi construiască ave­rile într-un ritm mai ridicat decât ma­sa oamenilor ale căror salarii nu cresc mai rapid decât eco­nomia sau decât productivitatea lor. Piketty con­si­deră că inegalitatea capitalului este ceva natural şi inexo­rabil, şi singura modalitate eficientă de a corecta dez­echilibrul sunt taxe puternic progre­sive pe venitul investit şi pe avere, de până la 80% şi de preferat la nivel global pentru a pre­veni fuga capita­lului în regiunile cu taxe reduse.

DeMuth a remarcat că pentru Piketty, ca de altfel şi pentru alţii de stânga, singura cale de a promova ega­litatea economică este „confis­carea prin taxare“, adică redistri­bui­rea profitului din investiţii, şi nu prin distribuirea la scară largă a proprie­tăţii capitalului. După ce ideea filosofului german Karl Marx, consi­derat părintele comunismului, ca statul să fie proprietarul mijloa­celor de producţie s-a dovedit a fi nesuste­na­bilă şi a încurajat sisteme tiranice, aten­ţia celor de stânga s-a îndreptat spre o direcţie diferită. Ei lasă în pace proprietatea şi se leagă de con­trolul câştigurilor pe care le aduce aceasta prin taxare şi reglementare.

Piketty îşi fundamentează ideile pe date statistice privind acumu­larea averii şi creşterea econo­mică în state indus­trializate avansate adunate timp de sute de ani şi prelucrate cu computere moderne.

The Wall Street Journal descrie cartea lui Thomas Piketty (foto) „curajoasă, strălucitoare şi perfect aliniată actualei obsesii a inegalităţii economice“

 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO