ZF 24

Inflaţia din zona euro încetineşte la 2,8% în ianuarie. Ritmul neschimbat de creştere a preţurilor serviciilor ar putea descuraja Banca Centrală Europeană în legătură cu începerea campaniei de reducere a ratelor dobânzilor

Inflaţia din zona euro încetineşte la 2,8% în...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.02.2024, 15:12 90

Inflaţia din zona euro a încetinit la 2,8% în ianuarie, dar scăderea preţurilor de bază a fost mai mică decât au estimat economiştii, după ce costurile mai volatile ale energiei şi alimentelor au fost eliminate din calcul, raportează Financial Times.

Noul declin al ratei inflaţiei globale a zonei euro va sprijini aşteptările investitorilor legate de o viitoare demarare a campaniei de reducere a ratelor de către Banca Centrală Europeană în primăvară.

Cu toate acestea, rata neschimbată de creştere a preţurilor serviciilor cu utilizare intensivă a forţei de muncă ar putea încuraja abordarea prudentă a unor oficiali BCE, care au declarat că doresc să asiste la temperarea creşterii salariilor înainte de a reduce costurile de împrumut.

Eurostat, serviciul de statistică al UE, a declarat joi că preţurile serviciilor au crescut în ianuarie cu o rată anuală de 4% pentru a treia lună consecutiv.

Inflaţia de bază, care exclude costurile mai volatile ale energiei şi alimentelor, a rămas uşor mai mare decât se aşteptau economiştii, în pofida încetinirii de la 3,4% în decembrie la 3,3% în ianuarie. Într-un sondaj Reuters, economiştii prevăzuseră o rată de bază de 3,2%.

„În timp ce ratele inflaţiei globale şi de bază din zona euro au scăzut uşor, factorii de decizie politică vor rămâne probabil îngrijoraţi de faptul că dezinflaţia din sectorul serviciilor a stagnat", a declarat Jack Allen-Reynolds, economist la consultanţii Capital Economics.

Randamentele obligaţiunilor guvernamentale europene şi-au menţinut joi creşterile anterioare.

Randamentele pentru obligaţiunile germane pe doi ani, sensibile la rata de dobândă, au crescut cu 0,06 puncte procentuale în această zi, la 2,47%. Randamentele Bund-urilor germane pe 10 ani, un punct de referinţă pentru zona euro, au crescut cu 0,05 puncte procentuale, la 2,21%.

Băncile centrale occidentale pun în balanţă riscul unei reapariţii a presiunilor asupra preţurilor dacă reduc prea devreme costurile de împrumut, alături pericolul de a afecta inutil creşterea economică şi locurile de muncă dacă amână prea mult demararea campaniei de reducere a ratelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO