ZF 24

Întrebarea este dacă Isărescu îşi pregăteşte un succesor sau va lăsa să vină un outsider

Întrebarea este dacă Isărescu îşi pregăteşte un...

Autor: Cristian Hostiuc

26.05.2013, 20:01 2436

Săptămâna trecută, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a adus pentru prima dată public în discuţie subiectul succesiunii într-o instituţie, cine vine din urmă. Generaţia mea se apropie de pensionare, trebuie să facem loc tinerilor, să-i formăm, a spus guvernatorul, la seminarul „Cultura instituţională - element-cheie în susţinerea performanţei“. „Sunt oameni cu care am plecat la drum în ’90, se pensionează rând pe rând şi trebuie să facem loc tineretului. Este chiar de datoria noastră, pe ultima sută de metri, să îi formăm pe aceşti noi lideri, să le dezvoltăm spiritul de conducere.“

Anul viitor sunt alegeri pentru preşedenţia României, dar şi alegeri pentru un nou consiliu de administraţie al BNR. Cei nouă membri din conducerea BNR sunt votaţi de Parlament, dar sunt negociaţi şi aleşi de către liderii partidelor politice în spatele uşilor închise.

În acest context, declaraţia celui care conduce Banca Naţională de 23 de ani şi care la anul va face 65 de ani capătă o altă semnificaţie. A anunţat Mugur Isărescu indirect că nu mai vrea, că nu se va mai lupta, că va refuza dacă i se va propune din nou un nou mandat de guvernator al BNR?

În ieşirile publice Isărescu este foarte atent ce vorbeşte, gândindu-se la impactul pe care declaraţiile lui îl pot avea în rândul opiniei publice sau al pieţelor financiare. Dacă el va dori un nou mandat de guvernator al BNR, mai mult ca sigur că îl va obţine din partea puterii politice. Poziţia şi influenţa lui sunt extrem de puternice atât intern, cât şi extern şi este puţin probabil ca altcineva să-i poată lua locul dacă el nu vrea.

Până în acest moment nici în BNR nu se ştie spre ce opţiune înclină Isărescu, să rămână sau nu încă un mandat.

Dar dincolo de opţiunea pe care o va avea întrebarea este care pot fi succesorii lui Isărescu. Dacă dăm puţin timpul înapoi, acum vreo trei-patru decenii Isărescu a fost cel mai bun discipol al lui Costin Murgescu, cel care conducea Institutul de Economie Mondială, o puternică pepinieră de cadre care indiferent de regim tot ar fi ajuns în funcţii de conducere în stat. Costin Murgescu, care a murit în vara lui 1989, l-a ales şi l-a pregătit într-un fel sau altul pe Isărescu să-i preia locul.

O întrebare la care mulţi ar vrea să afle un răspuns este dacă guvernatorul şi-a pregătit sau îşi pregăteşte un succesor pe care îl va sprijini şi impune sau va lăsa totul la voia sorţilor şi a luptei politice. Poţi să fii oricât de competent în domeniul economiei, în politică monetară sau în funcţionarea unei bănci centrale, dacă nu îţi creezi sprijin politic la vârful partidelor, nu ai nicio şansă să ajungi în conducerea BNR. Nu-mi amintesc ca vreun director din BNR, oricât de specialist ar fi fost în domeniul lui, să fi ajuns în conducerea executivă sau în consiliul de administraţie pe baza acestui lucru. Chiar au fost cazuri când directori din Banca Naţională care îşi depuseseră candidatura pentru conducerea BNR au fost respinşi la votul din cadrul comisiilor de specialitate din Parlament care trebuie să-i aleagă pe cei nouă din consiliul de administraţie al BNR.

În 2009 a fost chiar un şoc când Bogdan Olteanu, unul dintre puternicii lideri politici ai PNL de atunci, care în guvernarea Tăriceanu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor, a venit pe ultima sută de metri şi a obţinut sprijinul politic al PSD şi UDMR pentru poziţia de viceguvernator al BNR. Cel care a pierdut atunci a fost Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR de peste un deceniu şi fost reprezentant al României la FMI.

Deşi mai este un an şi jumătate până când se va pune problema alegerilor din noul consiliu de administraţie al BNR, lista doritorilor să se aşeze pe unul dintre cele nouă scaune în jurul mesei din cea mai frumoasă sală de consiliu din România, păstrată aproape intactă de peste 100 de ani, a început să fie deschisă şi să se adune nume.

Mugur Isărescu spune că în Banca Naţională vrea să implementeze un nou sistem organizaţional, începând de la competenţe, promovare, până la salarizare şi succesiune. Dar ce nu spune este că pentru poziţia de top în consiliul de administraţie de nouă membri competenţele profesionale şi valorile nu sunt de ajuns. Mai trebuie să-ţi creezi şi susţinere politică dacă vrei să te aşezi la masa din sala de consiliu ale cărei ferestre dau în Lipscani.

Oricum va fi interesant de văzut dacă cel care îi va succede lui Isărescu va fi ales de el sau va veni un outsider.

La finalul anului viitor vom şti ce semnificaţie a avut declaraţia guvernatorului de acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO