ZF 24

Investitorii se bucură, analiştii spun că Nokia şi Microsoft au prins ultimul tren

Investitorii se bucură, analiştii spun că Nokia şi...
03.09.2013, 21:42 563

Anunţul tranzacţiei a fost primit cu entuziasm de investitori, acţiunile Nokia crescând cu 45% în deschiderea bursei de la Helsinki, cea mai bună evoluţie din 1991. Analiştii au salutat de asemenea decizia Microsoft de a intra în activitatea de producţie a telefoanelor, apreciind sinergia dintre experienţa în software a companiei americane şi cea în hardware a finlandezilor.

Ian Fogg, ana­list la firma IHS Electronics & Media, a declarat pentru BBC că strategia Microsoft este una cu riscuri mari, dar oferă şi posibilitatea unei re­com­pense mari. „Noua companie are un drum lung în faţă pentru a aduce Windows Phone într-o poziţie de concurent viabil pentru Android şi iPhone“, a spus el.

În al doilea trimestru din 2013, Nokia a livrat 7,4 milioane telefoane cu Windows, în timp ce Apple a vândut 31,2 milioane de iPhone-uri, iar numărul de unităţi vândute cu sistemul Android a fost de 185 de mi­lioane.

De aceeaşi părere a fost şi Ben Wood, analist-şef la CCS Insight. „Cum telefoanele mobile sunt platformele cu cea mai rapidă creştere, considerăm mutarea un pariu curajos, dar întru totul necesar, al Microsoft. Segmentul telefoanelor mobile trebuie să fie de bază pentru businessul Microsoft pe viitor.“

Alţi analişti au considerat însă că ambele companii s-au trezit prea târziu pentru a mai putea concura cu ceilalţi jucători de pe piaţa telefoanelor. „Întrebarea este dacă din două companii slabe iese una puternică. Eu mă îndoiesc“, apreciază Paul Budde, consultant în teleco­municaţii, citat de Bloom­berg.

„Atât Nokia, cât şi Microsoft au ratat trenul smartphone-urilor şi este extrem de dificil să vină din urmă acum.“

În Finlanda, vestea a lovit dur chiar şi în investitorii care o vedeau ca pe o ultimă speranţă pentru Nokia, cândva cel mai mare an­gajator din ţară şi un mare contributor la PIB.

„Sunt ambivalent, pentru că sunt finlandez. Ca finlandez, nu pot agrea această înţelegere. Pune punct unui capitol din povestea Nokia“, a declarat Juha Varis, manager de portofoliu la Danske Capital, un fond care deţine şi acţiuni la Nokia.

„Pe de altă parte, poate a fost ultima ocazie să mai vândă ceva“, a adăugat el, citat de Thomson Reuters.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
AFACERI DE LA ZERO