ZF 24

Ioan Simion, Confind Câmpina: Avem industrie, dar lohnul este o industrie adevărată? Eu cred că industria de azi este o păcăleală, un lanţ întrerupt

Ioan Simion, Confind Câmpina: Avem industrie, dar lohnul...

Autor: Cristina Bellu

26.06.2017, 11:10 926

Este greu de spus dacă România mai are industrie. Avem industrie, dar lohnul este o industrie adevărată? Eu cred că industria de azi este o păcăleală, un lanţ întrerupt. Când salariile vor începe să crească treptat, de la an la an, multe dintre companiile străine vor începe să se reorienteze către ţări cu un cost al forţei de muncă mai scăzut, a spus Ioan Simion, Director General, Confind Câmpina, în cadrul conferinţei Cum poate fi reindustrializată România, organizată de Ziarul Financiar.

Companiile româneşti trebuie să găsească ideile care se pot transforma în realitate. Dacă aşteptăm la Guvern, n-o să obţinem nimic. Problema numărul unu este cea a capitalului.Ce poate face o firmă cu capital 100% românesc în bătălia cu multinaţionalele? Bătălia cu multinaţionalele este foarte grea.

În acelaşi timp, noi ca firme private trebuie să fim corecte şi cinstite cu statul, în timp ce acesta nu face absolut nimic pentru noi.

Confind Câmpina este o firmă care s-a înfiinţat de la zero în anii '91. Astăzi am ajuns la 70 mil. de euro pe an din echipament petrolier livrat.

Şansele în timp sunt limitate pentru companie şi atunci, ne-am gândit ca o parte din profitul Confind să fie investit în domeniile care vor rezista în timp, respectiv sănătatea şi agricultura. Aşa am făcut spitalul privat din Câmpina, singurul din Prahova, iar în agricultură am luat 240 de hectare comasate 100%, unde vrem să producem cereale şi să trecem la ferme, pentru a închide lanţul de producţie.

Neavând de unde să recrutez operatori mi-am făcut de câţiva ani cursuri de calificare şi constat cu durere că cei care vin nu ştiu nici măcar să facă nişte calcule simple. Industria depinde mult de cât de pregătită este generaţia care ne urmează nouă.

Guvernul ar trebui să stabilească o strategie pentru 20 de ani în faţă şi să stabilească principalele linii de dezvoltare a industriei.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO