Ionuţ Dumitru: Este tragic să colectezi doar jumătate din TVA

26 sep 2013 Autori: Claudia Medrega , Octavian Calei

Cea mai gravă problemă a bugetului este în zona de evaziune fiscală, la colectarea veniturilor, România reuşind să colecteze numai jumătate din ceea ce ar trebui să încaseze din TVA, ceea ce este „tragic“, consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Evaziunea fiscală a urcat în anii de criză cu 40%, de la 57,7 mld. lei în 2008 la 81 mld. lei în 2012 (circa 20 mld. euro), respectiv la 14% din PIB. În cazul TVA, evaziunea a făcut un salt de 10 mld. lei în aceas­tă perioadă, apropiindu-se anul trecut de 50 mld. lei, adică peste 60% din total, potrivit Con­siliului Fiscal.

„Colectăm numai ju­mă­tate din ceea ce ar trebui să colectăm la TVA. Româ­nia arată ca o ţară care nu e guvernată. Este o cifră catastrofală, este tragic să colectezi numai jumătate din TVA. Ca şi cauze, discutăm în primul rând de corupţie - organisme ale statului care au atribuţii de colectare a taxelor sau din domeniul controlului evaziunii care au nivel ridicat de corupţie“, a declarat Dumitru la emisiunea ZF Live de ieri.

Un studiu publicat de un consorţiu pentru Comisia Europeană arată că România pierde venituri din TVA în jur de 8% din PIB, Bulgaria pierde doar 1,6% din PIB, Germania pierde 1%.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.09.2013

 
Cuvinte cheie:
tva
, ionut dumitru
, colectare
, evaziune fiscala
, romania
, venituri
, buget

Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!

Comentariul a fost adaugat si va aparea dupa ce va fi moderat!

Comentariile vor fi publicate doar după moderarea acestora de către redactori. Nu vor fi publicate comentariile care conţin injurii, un limbaj licenţios, instigare la încălcarea legii, la violenţă sau la ură, precum şi acuzaţii fără acoperire. De asemenea, pentru o mai bună comunicare, vă rugăm să oferiţi o adresă de mail validă. Vă mulţumim!

zf.ro
Abonează-te la Închide