ZF 24

Isărescu: Avansul salariilor şi redresarea creditării în lei au dus la o creştere a consumului în primul trimestru

Isărescu: Avansul salariilor şi redresarea creditării...

Autor: Raluca Ghinea

08.05.2014, 16:23 159

"Avem deficit de cerere în primul trimestru, dar o diminuare relativă a deficitului de cerere, care pe noi ne bucură din punctul de vedere al activităţii economice, se explică în acest fel o activitate economică mai bună. avem o cifră de afaceri în creştere, o revigorare a comerţului cu autoturisme, deviaţia PIB-ului este mai mică, cu alte cuvinte activitatea comercială faţă de prognoza anterioară este net superioară. Pe partea impactului asupra prognozei de inflaţie suntem mai prudenţi, acest factor va cântări mai puţin în procesul de dezinflaţie.", a declarat joi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

Banca centrală a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 3,5% la 3,3%, şi a crescut cu 0,1 puncte procentuale estimarea pentru 2015, de la 3,2% la 3,3%.

Isărescu a punctat că indicatorul Core2 ajustat s-a plasat la -0,03%, mai jos decât în noiembrie anul trecut, mărfurile alimentare contribuind cel mai mult la evoluţia pozitivă, respectiv la o dezinflaţie puternică.

Core2 ajustat este măsura inflaţiei de bază care elimină din calculul IPC total preţurile administrate, preţurile volatile (legume, fructe, ouă, combustibili), ale produselor din tutun şi ale băuturilor alcoolice.

În domeniul serviciilor s-a înregistrat o uşoară creştere a preţurilor pe fondul introducerii impozitului forfetar, transferării costurilor cu reasigurările în preţul final şi al uşoarei deprecieri a monedei naţionale faţă de euro.

Guvernatorul a precizat că revigorarea comerţului a fost impulsionată de existenţa surselor de finanţare, fie din venituri proprii, fie din creditare, împtumuturile în lei situându-se pe o linie crescătoare.

"Sursele de finanţare sunt principalul motiv pentru care avem o revigorare a comerţului. Sunt surse de finanţare din veniturile proprii, avem o evoluţie pozitivă a câştigului salarial brut, dar şi o revigorare a creditului populaţiei. Într-adevăr, creditul acordat populaţiei în euro este în scădere, chiar s-a accentuat scăderea. Creditul acordat în monedă naţională creşte şi, cel puţin pe acest segment, creşterea creditului în lei în trimestrul I 2014 a surclasat scăderea celui în euro", a precizat Isărescu.

El a arătat că nu sunt probleme în ceea ce privesşte piaţa muncţii, salariile fiind în creştere, dar corelate cu productivitatea.

Guvernatorul a menţionat că nu există presiuni inflaţioniste în privinţa evoluţiilor salariale.

Pe de altă parte, şeful băncii centrale a punctat că prognoza de inflaţie pentru finalul anului este justificată, chiar prudentă.

"Nu am apăsat prognoza foarte tare în jos, am gândit mult cum vom ieşi cu această cifră pentru că ştim jocul anticipaţiilor, unii se gândesc că Banca Naţională a îmbunătăţit prognoza din alte motive decât cele obiective.

Această revizuire este făcută cu multă prudenţă, nu ne-am grăbit deloc s-o facem şi nu avem niciun motiv ascuns, de altă natură, ca să procedăm de aşa manieră", a spus Isărescu.

El a indicat evoluţia mai multor componente ale inflaţiei care motivează nivelul prognozat.

Astfel, deşi contribuţia combustibililor la prognoza de inflaţie a crescut cu 0,2 puncte procentuale din februarie, de la 0,4% la 0,6%, aceasta este contrabalansată de scăderi la contribuţiile preţurilor LFO (legume, fructe, ouă) cu 0,1 punct (de la 0,5% la 0,4%), preţurilor administrate cu 0,2 puncte (de la 1% la 0,8%) şi CORE2 ajustat cu 0,1 puncte (de la 1,2% la 1,1%).

"La legume şi fructe ne-am fi aşteptat, odată cu venirea iernii, impactul pozitiv al recoltei de anul trecut să dispară mai repede, dar n-a dispărut. Într-adevăr am avut şi o iarnă mai uşoară. Dacă m-aţi întreba pe mine, persoană mai apropiată de zona agricolă, v-aş spune că nu arată deloc rău situaţia din agricultură acum, dar ştiţi cum este, toamna se numărăr bobocii. Dacă eu aş fi făcut singur şi nu cu colegii mei, care de regulă mă contrazic în mod permanent şi mă bucur de acest lucru, la legume şi fructe aş fi avut o prognoză chiar mult îmbunătăţită, aşa cum văd eu lucrurile mergând prin zone agricole", a mai comentat şeful BNR.

Banca centrală estimează totodată că în primăvara anului viitor s-ar putea ajunge la suprapunerea în mare măsură a inflaţiei anuale cu inflaţia media anuală.

"Ele au mers de multe ori în contratimp. Este bine pentru că, în funcţie de indicatorul pe care-l citeai, te gândeai la medie, te gandeai la inflaţia anuală, puteai să dai semnale conflictuale", a explicat Isărescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO