ZF 24

Isărescu: Cred foarte mult că cererea scăzută a fost determinată şi de costul ridicat al creditelor

Isărescu: Cred foarte mult că cererea scăzută a fost...

Autor: Razvan Voican, Ciprian Botea

06.11.2013, 00:08 247
Este în interesul băncilor să coboare cât mai repede dobânzile la credite, până la limita la care cererea se va revigora, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu, continuând să-i contrazică pe bancherii care au tot susţinut în ultimii ani că nu există cerere pentru credite indiferent de preţ.
 
„Eu, personal, cred foarte mult că cererea scăzută din perioada de până acum a fost determinată şi de costul ridicat al creditelor“, a spus ieri şeful BNR după şedinţa de politică monetară în care consiliul de administraţie al băn­cii centrale a livrat a patra scădere consecutivă de dobândă, aducând rata de referinţă la un nou minim istoric de 4% pe an.
 
De asemenea, Isărescu crede că o altă cauză a cererii scăzute a fost atitudinea băncilor cu volume mai mari de credite neperformante care tratează cam la fel clienţii buni şi pe cei „mai puţin buni“.
 
„Trebuie făcută o diferenţiere foarte clară. N-ai de ce să-i ceri unui client bun, unei întreprinderi performante, să plătească o dobândă de peste 8-9%. Aici marja trebuie coborâtă foarte repede.“ Guvernatorul a subliniat că nu transmite aceste mesaje comunităţii bancare cu titlu de „indicaţii“, ci de pe poziţia unei bănci centrale care cunoaşte foarte bine datele sistemului bancar şi are informaţii şi din economie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO