ZF 24

Italia revizuieşte modul în care va cheltui cele 200 de miliarde de euro din fondurile de recuperare Covid-19: Autorităţile consideră că o parte din proiectele propuse, cum ar fi instalaţiile alimentate cu energie solară pentru animalele fără stăpân şi pistele de curse pentru cai, ar putea reprezenta o risipă masivă de bani

Italia revizuieşte modul în care va cheltui cele 200 de...

Autor: Andrei Şerbănescu

15.05.2023, 12:52 177

Italia revizuieşte modul în care va cheltui cele 200 de miliarde de euro din fondurile de redresare Covid-19 ale UE, încercând să evite risipirea banilor pe proiecte inutile sau, mai rău, să nu reuşească să cheltuiască banii la timp, raportează Financial Times.

„Este fundamental să folosim corect aceşti bani", a declarat un oficial italian de rang înalt pentru Financial Times. „Aceasta este o oportunitate importantă pentru Europa şi pentru ţara noastră".

După ce a câştigat cea mai mare parte a fondurilor puse la dispoziţie de UE pentru revitalizarea economiilor zguduite de criza Covid, Italia s-a străduit să elaboreze o serie de proiecte demne de urmat pe care să le poată executa până la termenul limită din iunie 2026.

Oficialul italian a declarat că Roma intenţionează să prezinte Uniunii Europene un plan revizuit până la sfârşitul lunii iunie, după ce a eliminat deja mai multe oferte în valoare de 148,5 milioane de euro pentru proiecte de stadioane din Florenţa şi Veneţia, în urma obiecţiilor Bruxelles-ului.

Planul actual al Italiei include investiţii de 25 de miliarde de euro pentru liniile de cale ferată, 15 miliarde de euro pentru construirea de noi clinici şi alte infrastructuri medicale, 4,3 miliarde de euro pentru înlocuirea conductelor de apă care prezintă scurgeri şi dezvoltarea capacităţii de stocare a apei, precum şi alte câteva miliarde de euro pentru construirea de grădiniţe, modernizarea şcolilor şi întinerirea zonelor urbane degradate.

Membrii guvernului lui Meloni au deplâns în particular calitatea proiectelor municipale propuse, multe dintre acestea putând fi acum reconsiderate.

În Foligno, un orăşel din centrul Italiei cu 55.000 de locuitori, primarul Stefano Zuccarini intenţionează să folosească 1 milion de euro pentru a construi o nouă unitate medicală veterinară, alimentată cu energie solară, pentru câinii şi pisicile abandonate.

„Vom asigura sănătatea şi calitatea vieţii animalelor ", a declarat Zuccarini, a cărui platformă de campanie electorală pentru alegerile din 2019 a inclus o serie de promisiuni privind bunăstarea şi protecţia animalelor. „Vrem să ne tratăm bine animalele - asigurându-ne că au o viaţă decentă, alături de o îngrijire adecvată."

Oraşul sicilian Marsala vrea să cheltuiască 800.000 de euro pentru a termina un hipodrom care a fost început în urmă cu 30 de ani şi care nu a fost niciodată finalizat. Macerata, în centrul Italiei, care se află la doar 315 metri deasupra nivelului mării, a luat în considerare construirea unei pârtii artificiale de schi, dar a renunţat la idee după un protest local. Cavriglia, în Toscana, a alocat 4 milioane de euro pentru renovarea terenului de golf local.

Satele mici, unele cu doar câteva sute de locuitori, vor primi, de asemenea, finanţare pentru iniţiative locale. Oraşul Panettieri, din sudul ţării, intenţionează să folosească 125.000 de euro pentru o nouă scenă de Crăciun, în timp ce satul Exilles, din nordul regiunii montane, cu o populaţie de 242 de locuitori, va primi 200.000 de euro pentru renovarea unui muzeu.

Partea Italiei din fondul de redresare ar trebui să fie utilizată pentru consolidarea infrastructurii, reducerea inegalităţilor sociale şi sporirea traiectoriei de creştere pe termen lung a ţării, pentru a face datoria mai sustenabilă.

Dar potenţiala risipă nu este singura preocupare a Romei. Raffaele Fitto, ministrul de cabinet însărcinat cu supravegherea programului, a avertizat că Italia va avea dificultăţi în ceea ce priveşte folosirea tuturor fondurilor alocate până la termenul limită din iunie 2026 fără modificări majore. De exemplu, el a remarcat că Italia va rata probabil termenul limită de 30 iunie pentru finalizarea licitaţiei legată de noile facilităţi de îngrijire a copiilor în valoare de 4 miliarde de euro.

Curtea de Conturi a Italiei, care urmăreşte în mod independent execuţia planului, a avertizat, de asemenea, săptămâna trecută că ţara este în urmă faţă de alte obiective cheie stabilite pentru 30 iunie, inclusiv lansarea staţiilor de încărcare a vehiculelor electrice, ridicând un „risc real” ca Italia să piardă finanţările în cauză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO