ZF 24

JT Grup Oil, companie de distribuţie de carburanţi din Constanţa controlată de omul de afaceri Jean Paul Tucan, a finalizat lucrările de infrastructură pentru viitorul terminal de produse petroliere, un proiect de 25 mil.euro

JT Grup Oil, companie de distribuţie de carburanţi din...

Autor: Roxana Rosu

27.03.2024, 11:10 2133

JT Grup Oil, companie de distribuţie de carburanţi din Constanţa controlată de omul de afaceri Jean Paul Tucan, a finalizat prima etapă de dezvoltare a unui terminal de produse petroliere, proiect de 25 milioane euro finantat din capital propriu, un credit de investiţii acordat de UniCredit Bank Romania şi fonduri europene.

Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură, evaluate la 15 milioane euro, compania a anuntat că a fost închis şi contractul de finanţare prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM), prin care compania a beneficiat de 11 milioane de euro.

Amplasat în incinta Portului Constanţa Nord, zona fluvio-maritimă, terminalul va dispune de opt rezervoare cu o capacitate totală de stocare de 31.500 de tone, fiind conectat pe calea ferată şi rutieră la infrastructura portuară şi naţională. JT Terminal va fi primul terminal privat de produse petroliere din România construit în ultimii 50 de ani.

Capacitatea de încărcare şi descărcare a terminalului este de 700-1.000 tone pe oră pentru nave, între minim 300 şi maxim 700 de tone pe oră pentru trenuri şi între minim 40 şi maxim 80 de tone pe oră pentru cisterne. În plus, terminalul poate încărca şi descărca barje de la 3.000 la 9.000 de tone, 16 vagoane simultan, pe două linii ferate paralele şi 20 de cisterne.

”JT Terminal va fi cel mai modern terminal de produse petroliere lichide de la Marea Neagră care oferă spaţii de stocare şi manipulare pentru produse specifice precum motorină, biodiesel, bitum şi alte produse lichide cu scopul final de a le distribui pe piaţa internă sau externă de carburanţi. Este un proiect amplu, dezvoltat în două etape. A doua etapă, pe care o vom desfăşura în perioada martie-decembrie, constă în dezvoltarea suprastructurii necesare pentru a susţine implementarea proiectului în întregime.”, punctează Jean Paul Tucan, acţionarul majoritar al JT Grup Oil SA.

Potrivit companiei, terminalul va creşte capacitatea de stocare şi distribuţie a carburanţilor, acoperind până la un milion de tone pe an din deficitul anual de două milioane şi jumătate de tone.

” Dezvoltarea primului terminal privat din România este o evoluţie firească a companiei, ce a venit ca urmare a unui deficit de 20-30% a capacităţii de stocare şi distribuţie a carburanţilor pe piaţa din România. Ne bucurăm să vedem că, acum, aproape de finalizarea construcţiei, semnalele din piaţă vizavi de JT Terminal sunt pozitive. Iar acest lucru este confirmat de interesul partenerilor noştri din Bulgaria, Ucraina sau Ungaria care cer capacităţi de depozitare şi încărcare-descărcare a produselor.”, declară Bogdan Aldea, Preşedinte al Consiliului de Administraţie şi Director General al JT Grup Oil S.A.

Fondată în 2001, JT Grup Oil desfăşoară operaţiuni de distribuţie de carburanţi în zona de Sud-Est a României cu       ajutorul unei flote proprii de 11 cisterne. Compania a construit în 2004 un terminal de bitum la Medgidia, pe care l-a vândut la scurt timp după recepţie, iar banii obţinuţi în urma vânzării au fost investiţi în dezvoltarea reţelei de distribuţie de carburanţi. Din 2023, JT Grup Oil S.A. şi-a diversificat gama de produse, şi a accesat segmentul de motorină fără acciză, care deserveşte vasele comerciale pentru porturile Midia şi Constanţa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO