ZF 24

Jumătate din absolvenţii de MBA au venituri salariale cuprinse între 1.500 şi 3.000 de euro pe lună

Oana Datki, South East Europe managing partner,  Consulteam: „Absolvirea unui MBA oferă mai multe şanse pentru obţinerea unui loc de muncă mai bun, câtă vreme candidatul întruneşte şi restul condiţiilor legate de acel job. Un astfel de program asigură înţelegerea de business din mai multe puncte de vedere şi oferă o maturitate prin care absolvenţii se pot afirma mai uşor pentru o promovare sau, în cazul antreprenorilor, îi poate ajuta la o dezvoltare a businessului.“

Oana Datki, South East Europe managing partner, Consulteam: „Absolvirea unui MBA oferă mai multe şanse pentru obţinerea unui loc de muncă mai bun, câtă vreme candidatul întruneşte şi restul condiţiilor legate de acel job. Un astfel de program asigură înţelegerea de business din mai multe puncte de vedere şi oferă o maturitate prin care absolvenţii se pot afirma mai uşor pentru o promovare sau, în cazul antreprenorilor, îi poate ajuta la o dezvoltare a businessului.“

Autor: Adelina Mihai

26.04.2015, 16:00 1641

Cu astfel de salarii, absolvenţii de MBA ocupă poziţii în middle managementul companiilor locale, având în vedere că managerii de top de pe piaţa locală au venituri salariale care pornesc şi de la valoarea de 10.000 de euro net pe lună.

„Salariile cuprinse în intervalul 1.500- 3.000 de euro net pe lună indică faptul că absolvenţii de MBA sunt middle manageri sau specialişti seniori care urmează să fie promovaţi. Absolvirea unui MBA oferă mai multe şanse pentru obţinerea unui loc de muncă mai bun, câtă vreme candidatul în­tru­neşte şi restul condiţiilor legate de acel job. Un astfel de program asigură înţelegerea de business din mai multe puncte de vedere şi oferă o maturitate prin care absolvenţii se pot afirma mai uşor pentru o promovare sau, în cazul antreprenorilor, îi poate ajuta la o dezvoltare a businessului“, a explicat Oana Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

La fel ca în fiecare an, o pondere destul de scăzută (doar 9%) din rândul absolvenţilor de MBA au salarii mai mari de peste 5.000 de euro net pe lună, situaţia fiind apropiată de cea de anul trecut, când ponderea era de 8%.

De altfel, un MBA în România nu asigură şi salarii occidentale, iar acest lucru se vede şi în diferenţele dintre salariile absolvenţilor de programe de educaţie managerială din România faţă de situaţia din alte ţări. Un studiu realizat recent de Executive MBA Council (o asociaţie care are peste 200 de şcoli de afaceri membre – inclusiv ASEBUSS din România) arată că un absolvent EMBA a avut în 2013, în medie, venituri de 9.800 de euro pe lună (salariuĂbonusuri), în creştere cu aproape 17% prin comparaţie cu nivelul salarial pe care îl aveau înainte de a începe cursurile programului de MBA. La acest sondaj au participat peste 2.300 de studenţi de EMBA.

„Totuşi, la nivel de middle management, România stă destul de bine în materie de salarii prin comparaţie cu statele dezvoltate, diferenţele nefiind atât de mari cum sunt în cazul poziţiilor mai joase“, a mai spus Oana Datki de la Consulteam.

În ciuda faptului că niciodată un manager de program de MBA sau un angajator nu le va „garanta“ candidaţilor că absolvirea unui MBA le va aduce bani mai mulţi la salariu sau o promovare, rezultatele Top MBA 2015 arată că cei care au terminat un program de educaţie managerială au beneficiat şi de creşteri salariale şi de joburi cu o responsabilitate mai mare.

Astfel, pentru 70% din absolvenţii de programe de MBA din România salariile au crescut în 2014, pondere în uşoară creştere faţă de anul trecut (când era de 67%). Creşterea  veniturilor a fost importantă pentru cei care au beneficiat de o astfel de majorare: 42% din absolvenţi au obţinut creşteri salariale cuprinse între 10 şi 20% anul acesta, pe când 24% din aceştia au înregistrat o majorare salarială cuprinsă între 20 şi 30% prin comparaţie cu perioada în care au început studiile.

Majoritatea absolvenţilor de MBA din ultimul an (79%) au salarii de peste 1.000 de euro net pe lună, aceştia înscriindu-se în „clubul“ select al celor circa 200.000 de români care primesc astfel de venituri pe contractele de muncă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO